Technológiai áttörések 2008-ban?

2008. január 02.
2.2511
Figyelem! Ez a hír már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
Hírblock profilja, adatai
Hírblock
A 2007-es esztendőben több új megoldás is megvetette a lábát világszerte, elemzők szerint ezek közül öt számára az idei esztendő hozhat igazi áttörést.
 

Az elemzők természetesen nem jósok, de néha hasonló feladatra ragadtatják magukat, szerintük öt olyan technológia, melyek közül egy sem új, ám a hétköznapi használathoz szükséges kritikus tömeget még nem érte el, 2008-ban fog világszerte igazán elterjedni. A mobil internet számára eddig komoly visszafogó erő volt, hogy a tartalmakat sokszor lassan és nehézkesen lehetett elérni.

Ezen lendíthet többek között, hogy több óriáscég is bejelentett a olyan alkalmazásokat, melyek a tartalom nagy részének offline elérhetőségét biztosíthatják, ilyen a Google Gears, az Adobe Air, vagy a Microsoft Silverlight, mindegyik webközeli élményt kínál időnkénti csatlakozás esetén is. Az Adobe szoftverével az eBay online aukcióinak létrehozásához szükséges munka legnagyobb részét offline elvégezhetjük, a Silverlight hagyományos alkalmazások futtatását teszi lehetővé böngészőben, a Google Gears pedig internetkapcsolat nélkül kezeli az internetes alkalmazásokat.

Technológiai áttörések 2008-ban? - 2. kép

Az olcsó ultramobil PC-k hosszú évek után már nem csak elképzelésekben és látványtervekben léteznek, tavaly megjelentek az első kézzelfogható példányok. Ezek az általában kisméretű, masszív eszközök nem a drága noteszgépek szerepét hivatottak betölteni, inkább a PDA-k feletti űrt töltenék be. A célközönség számára a PDA nem kedvező öszvérmegoldás, kisebb munkákhoz, szörfözéshez kevés, telefonáláshoz sok, a noteszgépek pedig már túl nagyok, túl sokat tudnak, és túl drágák. Az új kategória olcsó, 200 dollár körüli eszközöket jelent, ezek tökéletesek levelezéshez, szövegszerkesztéshez, online vásárláshoz, böngészéskor is nagyobb élményt kínálnak, ugyanakkor flash alapú memóriájuk nem olyan sérülékeny, és nem kell hozzájuk külön táska, igény szerint bármikor előkaphatók, utazáshoz is ideálisak.

Az IPTV elterjesztésére eddig is komoly erőfeszítéseket tettek a szolgáltatók és szoftvergyártók, de a kapcsolat sokszor megbízhatatlan volt, a szolgáltatás pedig az adatforgalom mérete miatt viszonylag drága. A szélessávú előfizetések elterjedésével azonban nem csak számuk növekedése, de egyben áruk csökkenése is együtt járt, így 2008-ra reális alternatívává válhatnak. Ezt segítheti elő az ADSL2+ idei várható megjelenése, egy ilyen kapcsolat nem kevesebb, mint 24 Mbps maximális sebességet ígér, ami ideális valós idejű multimédiás tartalmak elérésére. Egyes televíziós csatornák, mint például a BBC külön szoftver kifejlesztésével is segítené a gördülékeny műsorszórás biztosítását.

Technológiai áttörések 2008-ban? - 3. kép

A Wimax tipikus példája a mára egyre ritkább, de még mindig jelen levő aszimmetrikus technológiai fejlődésnek. A nagy távolságokon is működőképes vezetéknélküli adatátviteli technológia egyik úttörője a világ legnagyobb processzorgyártója, az Intel, az USA-ban pedig a szolgáltatók, köztük a Sprint segítségével rohamosan terjed ez a megoldás. Érdekes, hogy fejlődő országok, mint Nigéria is kísérletezik a Wimaxszal, de Európában eddig szinte teljesen figyelmen kívül hagyták létezését. Az Egyesült Királyságban ugyanakkor már megkezdték egy kisváros Wimax ellátásának kiépítését, és könnyen meglehet, hogy a példa ragadós lesz, a labda a nagy szolgáltatóknál van, ha belevágnak, a technológia 2008-ban áttörést érhet el.

A mobil VOIP talán a felhasználók számára leggyorsabban érzékelhető változást hozhatja az idei évben. Az eddig is ismert és közkedvelt internet alapú telefonálás, többmillió hívet szerzett magának többek között a Skype rendszerén belül, mivel kényelmes és olcsó kommunikációt tesz lehetővé. A nagy áttörést azonban a például Jajah és a Truphone által már kínált mobil változat hozhatja. A már ismert megoldás gyorsan elterjedhet világszerte, ha a készülékgyártók megadják a megfelelő támogatást. A legnagyobbak közül a Nokia mindösszesen négy mobil VOIP képességekkel ellátott készüléket kínál, ami csepp a tengerben, ám a vállalat tervei szerint 2008-ban szinte a teljes termékskálába beépítenék ezt a megoldást, ami megnyithatja a kaput a mobil internetes telefonálás előtt.
nincs még hozzászólás

kapcsolódó hírek, cikkek

Nincsenek kapcsolódó cikkek.

 
legutóbbi hozzászólások
 

Itt is rontjuk a levegőt

marco profiljamarco profiljaKisember001 profilja