Szoftverkalózt kaptak el a soproni rendőrök

2004. október 18.
2.0341
Advertisement
Figyelem! Ez a hír már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
Hírblock profilja, adatai
Hírblock
Egy 36 éves Sopron környéki férfi lakásán, lakossági bejelentés alapján, a rendőrök tíz darab százhúsz gigabyte-os merevlemezt, valamint 174 másolt CD-t és DVD-t foglaltak le, amelyeken összesen körülbelül másfél terabyte szerzői jogvédelem alá eső film, zenemű, játék és felhasználói szoftver volt.

A BSA (Business Software Alliance) Magyarország az esettel kapcsolatban szeretné újra felhívni a felhasználók figyelmét a szoftverek jogtisztaságának fontosságára.

A rendőrök lakossági bejelentés alapján bukkantak az illegális CD-ket, DVD-ket és szoftverek terjesztő gyanúsított nyomára, aki a házkutatás megkezdésekor is CD-ét másolt otthonában. A nyomozók megtalálták a lakásán azt a két nagyteljesítményű számítógépet, amelyekkel a folyamatos másolást és szoftverletöltést végezte. Lefoglaltak tíz darab százhúsz gigabyte-os merevlemezt, valamint 174 másolt CD-t és DVD-t. Ezeken az adathordozókón csaknem százötven szerzői jogvédelem alá eső film és zenemű, továbbá több mint nyolcszáz játék és felhasználói szoftver volt, összesen körülbelül másfél terabyte terjedelemben.

A Sopron környéki férfi egy évig készített illegális szoftvermásolatokat, és postafiókot bérelve azokat hirdetéseken keresztül üzletszerűen terjesztette. A jogvédelem alatt álló, illegálisan másolt CD-ért hétszáz forintot, míg a DVD-kért ezerötszáz forintot kért. A kapcsolatfelvételre megadott mobilszámon érdeklődőknek a megvásárolható szoftverekről először egy listát küldött. A tényleges megrendeléseket szintén telefonon fogadta, a csomagküldést pedig postai utánvéttel teljesítette. Tevékenységét titkolta, ezért e-mailen megrendeléseket nem fogadott. A postafiók-szerződést ugyan saját néven kötötte, de jeligeként fiktív nevet adott meg. A gyanúsított pontos nyilvántartást vezetett megrendelőiről és forgalmáról. Az ország minden tájáról mintegy kétezer megrendelője volt, akik alkalmanként átlagosan 3-5 CD-t illetve DVD-t rendeltek. Szerzői vagy szerzői joghoz kapcsolódó jogok szándékos megsértése esetén az elkövető a legsúlyosabb esetben akár 8 évig terjedő szabadságvesztéssel, enyhébb esetben pedig 2 évig terjedő szabadságvesztéssel vagy pénzbüntetéssel büntethető.

Az esettel kapcsolatban a Sebők Erzsébet, a BSA Magyarország főtitkára elmondta: "Európai Uniós csatlakozásunkkal az EU szoftver-felhasználási elvei irányadóvá váltak hazánkban. Ennek és a magyar törvények értelmében a BSA Magyarország küzd az üzleti jellegű illegális szoftverfelhasználás és -terjesztés ellen valamint fontosnak tartja, hogy az üzleti szoftverfelhasználásra és -gazdálkodásra vonatkozó törvényi előírásokat és a BSA ajánlásait minden szoftverfelhasználó betartsa."
4 hozzászólás

Vendég

17 éve, 6 hónapja és 14 napja


a csávó is max 8 évet kap, aki kirabolt, megerőszakolt, aztán felgyújtott egy 17 éves lányt.
no comment.

válasz erre

Vendég

17 éve, 11 hónapja és 16 napja

Én is megbuktam ugyanígy,várom a végét az ügynek.Az összes yardos itt íratott nálam meg haveroknál úgyhogy ha velem végeznek majd ők jönnek sajna.Pár csillag lehullik a vállapokról majd...

válasz erre

Vendég

17 éve, 11 hónapja és 16 napja

Akkor a BSA meg hívja már fel a figyelmüket a kedves kiadóknak hogy a fizetésekből nem telik 10 ezer forintos játékokra pl.Örül az átlag magyar ha kenyérre telik neki.

válasz erre

Vendég

21 éve, 1 hónapja és 11 napja

akár 8 év... emberölésért is kevesebbet adnak...

válasz erre
 
legutóbbi hozzászólások
 
Xelosz profiljamarco profiljaBotyi profiljaKisember001 profilja