Színekben gazdagabb LCD monitorok várhatók

2003. szeptember 29.
2.8951
Figyelem! Ez a hír már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
Hírblock profilja, adatai
Hírblock
Az NEC Electronics mérnökei egy olyan új mikrochipet fejlesztettek ki, mely minden korábbinál szebb képet biztosító folyadékkristályos kijelzők előállítását teszi lehetővé.

A jelenleg forgalomban lévő LCD monitorok mérettől és gyártótól függően számos különböző felbontású, fényerejű és kontrasztú változatban kaphatók. Legyen szó akár a mindössze 15 colos képátlóval rendelkező számítógépes LCD monitorokról, vagy éppen a csillagászati összegekbe kerülő 50 colos LCD televíziós készülékről, ezen modellek specifikációi egy dolgot leszámítva általában teljesen gyártófüggők.

Az említett specifikáció nem más, mint a színmélység, ugyanis a jelenlegi LCD kijelzők lényegében egytől egyig 8 bites RGB vezérlő chipekkel vannak felvértezve, mely chipek 16,77 millió színárnyalat megjelenítését teszik lehetővé.

A japán székhelyű NEC Electronics a napokban egy olyan újgenerációs folyadékkristályos kijelző kontrollerről számolt be, mely immár 10 bites RGB támogatással rendelkezik, vagyis több mint egymilliárd színárnyalat kezelésére képes. 10 bites kódolást használva a három alapszín - a vörös, a zöld és a kék - immár nem csak 0 és 256, hanem 0 és 1024 közötti számtartományban definiálható, vagyis ily módon a három szín kombinációinak száma meghaladja az egymilliárdot.

A vállalat munkatársai elmondták, hogy az új generációs mikroprocesszor első tesztpéldányai már el is hagyták az NEC Electronics gyártósorait, és útban vannak a nagyobb monitorgyártó cégekhez, melyek az elkövetkezendő hetekben-hónapokban vélhetően alapos teszteknek vetik majd alá a chipet. Az NEC Electronics szóvivője az üggyel kapcsolatban elmondta, hogy amennyiben minden jól megy, akkor az új LCD kontroller tömeggyártása már a jövő év márciusában megkezdődhet. A vállalat jelenleg egyébként azt tervezi, hogy már a kezdeti időszakban havonta mintegy 100 ezer darab ilyen új chipet fog legyártani.

Seiko Yabuuchi, a cég egyik munkatársa elmondta, hogy a 10 bites RGB támogatással rendelkező mikrochip újdonságot elsősorban a 20 colnál nagyobb képátlóval rendelkező folyadékkristályos kijelzők piacára szánják. Azt egyelőre nem lehet tudni, hogy az NEC chipjére épülő első újgenerációs LCD monitorok mikor, illetve milyen áron kerülnek majd kereskedelmi forgalomba.

Kapcsolódó linkek:
NEC
21 hozzászólás

ColeCollins

5 éve, 1 hónapja és 20 napja

Ma már ez is a múlt egyik erkélye!

válasz erre

Kockaaa

6 éve, 1 hónapja és 8 napja

ja és a macbook retina kijelzőit meg sem említettem :33 valóságos színpornó

válasz erre

Kockaaa

6 éve, 1 hónapja és 8 napja

suti,valóban, de azért választani kéne hogy mit használjak, nem kérdés hogy a lapos lcd kéne.

válasz erre

sutiszorny19

6 éve, 1 hónapja és 11 napja

Ó az a bizonyos kocka monitor még mindig használatra kész míg ellentétben a mai szélesebb mint az országút fajta monitorokkal szemben ha arra rászáll egy bogár azt vakarhatod egy évig.

válasz erre

becsehely

6 éve, 1 hónapja és 19 napja

Klasszikus kocka monitorok, ma nagyon furcsa lenne 4:3-at használni.
Samsung Syncmaster 920n a mai napig megvan, hasonló technikai tudással rendelkezik, mint a cikkben írt termék. Divatos volt eleinte a "lapos" monitor, mintsem minőségi előrelépés, valahogy a CRT-t jobban bírtam, arra egy jól irányzott ütés, javulást hozott több hibára is, tft-nél viszont sok jóra nem vezetett volna.

válasz erre

bottini

6 éve, 1 hónapja és 23 napja

Egy kicsit másabb mint most

válasz erre

teglasdavid

7 éve, 1 hónapja és 13 napja

Kicsit sokat fejlődtünk azóta!

válasz erre

Couretto

7 éve, 4 hónapja és 13 napja

Nekem full hd-s tv-m van arra van a gép csatlakoztatva

válasz erre

Gabor170

7 éve, 8 hónapja és 23 napja

Ma meg már (majdnem) mindenkinek FUll HDs monitor.

válasz erre

Ravor

7 éve, 8 hónapja és 25 napja

Akkoriban még azért azokkal a jó nagy tégla monitorokkal nyomtam a dolgokat Azon aztán volt szín mindenféle Főleg amikor véletlen odakerült a mágnes a képernyő közelébe, aztán átszínezte szépen az egészet Azok voltak a szép idők

válasz erre

juhaszandor

7 éve, 9 hónapja és 11 napja

rDAVE írta:
Csak én nem. Kivártam 2012-öt az első LCD monitorrom vásárlásával.
Nálunk apám vett egyet még 2008 körül. Csak néztem, hogy a világ mennyivel színesebb digitálisan, mint valójában

válasz erre

Tardief88

7 éve, 10 hónapja és 11 napja

Marduk írta:
És manapság már hol tart a monitorok világa...
A maiakhoz képest fekete-fehér

válasz erre
12a(z) 2 -ből
legutóbbi hozzászólások
 

Itt is rontjuk a levegőt

Yanez profiljamarco profiljatotyak profiljapityuska profiljadarkomen profiljagery1113 profiljakylx profiljaMonyo profilja