Színekben gazdagabb LCD monitorok várhatók

2003. szeptember 29.
3.6371
Advertisement
Figyelem! Ez a hír már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
Hírblock profilja, adatai
Hírblock
Az NEC Electronics mérnökei egy olyan új mikrochipet fejlesztettek ki, mely minden korábbinál szebb képet biztosító folyadékkristályos kijelzők előállítását teszi lehetővé.

A jelenleg forgalomban lévő LCD monitorok mérettől és gyártótól függően számos különböző felbontású, fényerejű és kontrasztú változatban kaphatók. Legyen szó akár a mindössze 15 colos képátlóval rendelkező számítógépes LCD monitorokról, vagy éppen a csillagászati összegekbe kerülő 50 colos LCD televíziós készülékről, ezen modellek specifikációi egy dolgot leszámítva általában teljesen gyártófüggők.

Az említett specifikáció nem más, mint a színmélység, ugyanis a jelenlegi LCD kijelzők lényegében egytől egyig 8 bites RGB vezérlő chipekkel vannak felvértezve, mely chipek 16,77 millió színárnyalat megjelenítését teszik lehetővé.

A japán székhelyű NEC Electronics a napokban egy olyan újgenerációs folyadékkristályos kijelző kontrollerről számolt be, mely immár 10 bites RGB támogatással rendelkezik, vagyis több mint egymilliárd színárnyalat kezelésére képes. 10 bites kódolást használva a három alapszín - a vörös, a zöld és a kék - immár nem csak 0 és 256, hanem 0 és 1024 közötti számtartományban definiálható, vagyis ily módon a három szín kombinációinak száma meghaladja az egymilliárdot.

A vállalat munkatársai elmondták, hogy az új generációs mikroprocesszor első tesztpéldányai már el is hagyták az NEC Electronics gyártósorait, és útban vannak a nagyobb monitorgyártó cégekhez, melyek az elkövetkezendő hetekben-hónapokban vélhetően alapos teszteknek vetik majd alá a chipet. Az NEC Electronics szóvivője az üggyel kapcsolatban elmondta, hogy amennyiben minden jól megy, akkor az új LCD kontroller tömeggyártása már a jövő év márciusában megkezdődhet. A vállalat jelenleg egyébként azt tervezi, hogy már a kezdeti időszakban havonta mintegy 100 ezer darab ilyen új chipet fog legyártani.

Seiko Yabuuchi, a cég egyik munkatársa elmondta, hogy a 10 bites RGB támogatással rendelkező mikrochip újdonságot elsősorban a 20 colnál nagyobb képátlóval rendelkező folyadékkristályos kijelzők piacára szánják. Azt egyelőre nem lehet tudni, hogy az NEC chipjére épülő első újgenerációs LCD monitorok mikor, illetve milyen áron kerülnek majd kereskedelmi forgalomba.

Kapcsolódó linkek:
NEC
21 hozzászólás

ColeCollins

8 éve, 10 hónapja és 5 napja

Ma már ez is a múlt egyik erkélye!

válasz erre

Kockaaa

9 éve, 9 hónapja és 21 napja

ja és a macbook retina kijelzőit meg sem említettem :33 valóságos színpornó

válasz erre

Kockaaa

9 éve, 9 hónapja és 21 napja

suti,valóban, de azért választani kéne hogy mit használjak, nem kérdés hogy a lapos lcd kéne.

válasz erre

sutiszorny19

9 éve, 9 hónapja és 23 napja

Ó az a bizonyos kocka monitor még mindig használatra kész míg ellentétben a mai szélesebb mint az országút fajta monitorokkal szemben ha arra rászáll egy bogár azt vakarhatod egy évig.

válasz erre

becsehely

9 éve, 10 hónapja és 3 napja

Klasszikus kocka monitorok, ma nagyon furcsa lenne 4:3-at használni.
Samsung Syncmaster 920n a mai napig megvan, hasonló technikai tudással rendelkezik, mint a cikkben írt termék. Divatos volt eleinte a "lapos" monitor, mintsem minőségi előrelépés, valahogy a CRT-t jobban bírtam, arra egy jól irányzott ütés, javulást hozott több hibára is, tft-nél viszont sok jóra nem vezetett volna. mosolygó smiley

válasz erre

bottini

9 éve, 10 hónapja és 7 napja

Egy kicsit másabb mint most

válasz erre

teglasdavid

10 éve, 9 hónapja és 26 napja

Kicsit sokat fejlődtünk azóta! röhögő smiley

válasz erre

Couretto

11 éve, 26 napja

Nekem full hd-s tv-m van röhögő smiley arra van a gép csatlakoztatva röhögő smiley

válasz erre

Gabor170

11 éve, 5 hónapja és 7 napja

Ma meg már (majdnem) mindenkinek FUll HDs monitor. mosolygó smiley

válasz erre

Ravor

11 éve, 5 hónapja és 9 napja

Akkoriban még azért azokkal a jó nagy tégla monitorokkal nyomtam a dolgokat röhögő smiley Azon aztán volt szín mindenféle röhögő smiley Főleg amikor véletlen odakerült a mágnes a képernyő közelébe, aztán átszínezte szépen az egészet röhögő smiley Azok voltak a szép idők röhögő smiley

válasz erre

juhaszandor

11 éve, 5 hónapja és 23 napja

rDAVE írta:
Csak én nem. röhögő smiley Kivártam 2012-öt az első LCD monitorrom vásárlásával. mosolygó smiley
Nálunk apám vett egyet még 2008 körül. Csak néztem, hogy a világ mennyivel színesebb digitálisan, mint valójában

válasz erre

Tardief88

11 éve, 6 hónapja és 23 napja

Marduk írta:
És manapság már hol tart a monitorok világa... mosolygó smiley
A maiakhoz képest fekete-fehér menő smiley

válasz erre
12a(z) 2 -ből
 
legutóbbi hozzászólások
 
marco profiljaGargameth profiljaKisember001 profilja