Százmillió dollárt fizet a Kazaa a nagy lemezkiadóknak

2006. július 27.
1.9131
Figyelem! Ez a hír már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
Hírblock profilja, adatai
Hírblock
A Kazaa fájlcserélő hálózatot üzemeltető Sharman Networks összesen mintegy százmillió dolláros kártérítést fizet a négy legnagyobb lemezkiadónak, egyúttal pedig legalizálja tevékenységét.

A Lemezkiadók Nemzetközi Szövetségének (IFPI) álláspontja szerint a Kazaa-nak volt ideje felkészülni a helyzet rendezésére, mivel egy ideje már jogi eljárás folyik ellene más fájlmegosztókhoz, például a Grokster-hez hasonlóan. A százmilliós kompenzációt egyébként név szerint a Universal Music, a Sony BMG, az EMI és a Warner Music kapja majd.

Az IFPI adatai szerint tavaly mintegy húszmillió illegális zeneletöltést hajtottak végre az internetről, ami azt jelenti, hogy bolygónk minden egyes lakosára durván három nem jogtisztán letöltött zeneszám jut. A kalóz CD-k eközben körülbelül 4,5 milliárd dolláros kárt okoztak 2005-ben a zeneiparnak.

Elemzők véleménye szerint a Kazaa lépése mindenképpen fontos precedens, és egyúttal látszólag igazolhatja a lemezkiadók kalózkodás elleni stratégiájának helyességét is. Nem szabad azonban elfelejteni, hogy a peren kívüli megegyezés akkor született, amikor a legtöbb felhasználó már rég más, újabb fájlcserélő hálózatokra váltott, amelyekről legalább akkora mennyiségben töltenek le kalóz zenét, mint korábban a Kazaa-ról. Az egyetlen pozitív fejlemény a kiadók szempontjából az, hogy mindeközben a legális online zeneáruházak forgalma is látványosan növekszik.
nincs még hozzászólás

 
legutóbbi hozzászólások
 
marco profilja