Szabaddá tették a Solaris operációs rendszer forráskódját

2005. június 21.
4.7921
Figyelem! Ez a hír már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
Hírblock profilja, adatai
Hírblock
A napokban bejelentették és ma a cég honlapján vezető hírben is olvasható, hogy a Sun Microsystems az OpenSolaris projekt keretében bárki részére szabaddá tette a Solaris operációs rendszer forráskódját, vagyis a http://opensolaris.org oldalról szabadon letölthető a készülőfélben lévő, legújabb, 11-es Solaris változat.

A bejelentés kapcsán Fischer Eriket, a Sun Magyarország műszaki igazgatóját rövid értékelésre kértük.

"A letölthető változat forráskódja minden szempontból megfelel a Solaris 11-nek, viszont a még nem teljes 11-nek. Vannak ugyanis olyan elemek, amelyek átnézése nem fejeződött be, így nem sikerült azokat szabadon felhasználhatóvá tenni. Ez tehát egy úgynevezett fázisos megjelenés, ám a kernel teljes egészében felkerült a weboldalra és lehívható. Szakmapolitikailag a nyitott forráskódú szoftverek irányába tett rendkívül bátor lépésnek kell az OpenSolaris projektet tekinteni. Azért is tartom korszakosnak, mert ezt megelőzően, az informatika történetében egyetlen nagy Unix gyártó sem merte felvállalni, hogy annyi intellektuális tudást (a Solaris több mint 100 ezer programsorból áll) és szabadalomhalmazt, ami egy ilyen operációs rendszer kódjában található, meg merjenek nyitni.

Hiszen szinte elképzelhetetlen mennyiségű információt ad ki ezzel egy cég önmagáról. A lépésnek több üzletpolitikai vonatkozása is van. Egyrészt mindenképpen nagyobb figyelmet vonz a Sunra. Másrészt a Sun Microsystems ezáltal igyekszik saját részére újabb szoftverfejlesztőket megnyerni, megszerezni. Vonzó lehet ugyanis számukra, hogy ehhez bármikor hozzáférhetnek. Eleddig ez csak a Linux és a BSD esetében adatott meg a számukra. Még egy aspektusra hívnám fel a figyelmet: a szabaddá tett Solaris forráskód hatalmas lehetőséget nyit az egyetemek számára az egész világon, mert az iparág egyik legjobb operációs rendszer forráskódjához férhetnek hozzá végre könnyen, szabadon"— fejezte be villám összefoglalóját Fischer Erik.

Kapcsolódó linkek:
A letölthető forráskód
nincs még hozzászólás

 
legutóbbi hozzászólások
 
marco profilja