Sikeresen tesztelték a nemzetközi domaineket

2007. március 12.
1.8081
Advertisement
Figyelem! Ez a hír már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
Hírblock profilja, adatai
Hírblock
Az ICANN bejelentette, hogy sikeresen végrehajtotta a latin ábécétől eltérő karaktereket tartalmazó, úgynevezett nemzetközi domain nevek tesztelését.

A hír azért igen fontos, mert abban az esetben, ha nem sikerül megoldást találni a nemzetközi domainek alkalmazására, az internet könnyen részekre szakadhat. Jelenleg a domainek kizárólag a latin abc 36 betűjét, valamint a kötőjelet tartalmazhatják, amit más írásmódot alkalmazó kultúrákban, például Kínában vagy az arab világban sokan sérelmeznek.

Ha technikai, vagy netán részben politikai okok miatt meghiúsulna a nemzetközi domainek bevezetése, akkor valószínűleg lennének olyan országok, ahol ennek ellenére ragaszkodnának a saját nyelvükön írt internetcímekhez. Ezek azonban csak a helyi gyökérszervereken (DNS) működnének, azaz a világháló menthetetlenül szétesne, vagy legalábbis lennének a nagy egésztől elzárt részei.

A domaineket kezelő non-profit szervezet, az ICANN tesztelője, Lars-Johan Liman a sajtónak elmondta, hogy a próba során semmilyen rendellenességet nem tapasztaltak a DNS szerverek működésében. Fontos azonban megjegyezni, hogy egyelőre csak a szerverkörnyezetet utánozták, vagyis a valódi végfelhasználói tapasztalatok szemszögéből egyelőre nem vizsgálták a nemzetközi domaineket.
nincs még hozzászólás

 
legutóbbi hozzászólások
 
Kisember001 profiljamarco profilja