Shanghaiban kamerákkal figyelik az internetkávézókat

2004. április 23.
1.5631
Advertisement
Figyelem! Ez a hír már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
Hírblock profilja, adatai
Hírblock
Shanghaiban a hatóságok kamerákat helyeztek el az internetkávézókban, hogy megfigyeljék az ott tartózkodókat.

Ezen kívül olyan szoftvereket telepítettek a gépekre, amelyek nyomon követik a pornográfiát, illetve "babonákat" tartalmazó oldalak látogatottságát. A videókamerák abban is segítik a kínai hatóságokat, hogy a városban található 1325 internetkávézó látogatói közül kiszűrjék a 16 év alattiakat, nekik ugyanis tilos ilyen helyekre járniuk.

A szoftver egy feldolgozóközpontba továbbítja a rögzített adatokat, ahol azonnal letiltják a politikai, vagy egyéb szempontok alapján károsnak ítélt oldalak látogathatóságát. Emellett a bárokban az internethasználat feltétele, hogy a kínai állampolgárok személyi azonosítójukat, a külföldiek pedig útlevélszámukat beüssék, mielőtt fellépnek a hálóra. A hatóságok biztosra mennek: a szóban forgó intézkedéseken felül 600 önkéntes fog rendszeresen rajtaütésszerű razziákat tartani a kávézókban.

Kína régóta közismert arról, hogy a világ bármely más országánál nagyobb mértékben cenzúrázza a világhálót, a nyilvános internetkávézók körül pedig akkor kezdett "szorulni a hurok", amikor 25 ember halt meg egy illegálisan fenntartott netes bárban kitört tűzben. A tragédia ráirányította a kínai kormányzat figyelmét az ilyen helyekre, amelyeket aztán egytől-egyig bezártak, a törvényes engedéllyel rendelkező kávézókban pedig egyre szigorodtak a korlátozó rendszabályok.
1 hozzászólás

Gólem

21 éve, 7 hónapja és 27 napja

Azért ez már kicsit durva. Kína már nem tud magával mit kezdeni? Ezek abszolút nem normálisak.

válasz erre
 
legutóbbi hozzászólások
 
Botyi profiljamarco profilja