Rögtönzött szuperkomputer az egyetemi tornateremben

2004. február 24.
1.3701
Advertisement
Figyelem! Ez a hír már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
Hírblock profilja, adatai
Hírblock
Az ötlet a University of San Francisco-n két részből állt össze: egyrészt az egyetem két oktatója ekkora komputerszeretetet ültetett diákjaiba, másrészt tavaly nyár óta igencsak divatossá vált a flash mob szerveződés.

A "flash mob" vadonatúj amerikai kifejezés, talán hipp-hopp csoportnak fordíthatnánk, amelynek az a lényege, hogy internetes levelező csoportokon, e-maileken keresztül gyűjtenek össze egy kisebbfajta tömeget, amelynek tagjai akárhányszor még azt sem tudják, hogy mire szerveződnek, majd az akció után a csoport meg is szűnik.

Nos, most az történt, hogy az egyetem diákjai egy felhívással álltak elő: jöjjön el 1200 ember, ki-ki a saját számítógépével, a tornatermükbe, és ott majd nagysebességű hálózattal egy nap alatt összeraknak egy virtuális szuperszámítógépet, amelyet reményeik szerint bejuttatnak a top 500-ba. Ilyesfajta hálózatos gépeket persze már építettek egy helyen is, sőt interneten keresztül is működnek hasonlók. Utóbbiak közül a legismertebb az önkéntes jelentkezők százezreiből verbuválódott SETI@home, a földönkívüli intelligenciát kutató projekt. Ilyen "hirtelen felindulásból elkövetett" szuperszámítógépre azonban még nem volt példa.

A nagysebességű kapcsolókat egy cég adományozta, és a szervezők azt kérték, hogy a hozott gépekben legalább 1,3 GHz-es Intel vagy AMD processzor legyen és a tár se legyen kisebb mint 256 MB. Ez ma már eléggé általános követelmény egy házi gépnél.

Ezután jön a haddelhadd, hiszen addig semmiféle összehuzalozást nem lehet megkísérelni, amíg mindegyik gépre nem telepítik fel az azonos Linuxot. Az összekötés után pedig olyan gondok is lehetnek, hogy az erősáramú hálózat bírja-e a strapát és a terem levegője se melegedjék túl. Ezen okokból a szervezők leginkább laptopokat szeretnének látni.

Végül sor kerülhet az előkészített benchmark lefuttatására. Ha a futás során teljesül a legalább 550 Gigaflop, akkor van esély bekerülni a világ 500 legnagyobb szuperkomputere közé.

Szakértők adnak esélyt a vállalkozásnak.
1 hozzászólás

Marduk

11 éve, 6 hónapja és 25 napja

Kíváncsi vagyok, hogy mi sült ki ebből. röhögő smiley

válasz erre
 

kapcsolódó hírek, cikkek

Nincsenek kapcsolódó cikkek.

 
legutóbbi hozzászólások
 
marco profilja