Robbanás várható a hazai használt szoftver piacon

2012. július 12.
1.7061
Advertisement
Figyelem! Ez a hír már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
RED profilja, adatai
RED
A hónap elején született meg az Európai Bíróság azon döntése, miszerint a használt szoftverlicencek eladhatóak, mind a fizikai adathordozókon, mind pedig az internetről letöltött szoftverek esetében.

Magyarország első használt szoftver kereskedelemmel foglalkozó vállalkozása, a Licence Professional Kft. a napokban megjelent - az informatika terén történelmi mérföldkőnek számító - európai szintű bírói ítélet várható következményeiről adott ki állásfoglalást. A cég vezetője szerint mindössze néhány hónap és az egyéni és vállalati szoftverfelhasználók felismerik a jelentőségét az Európai Bíróság döntésének, amely egyúttal megerősíti a LicencePro által eddig is felkínált lehetőséget: a jogbiztonság használt szoftverlicenc ügyfelek számára teljes mértékben adott, és jelentős költségcsökkentéssel is járhat. A gyártók pedig már nem tilthatják meg ügyfeleinek, hogy eladhassák feleslegessé vált licenceiket.

A magyar tulajdonú Licence Professional Kft. (LicencePro) megalakulása óta - az elmúlt három évben - azon dolgozott, hogy nyugat-európai minta alapján (ahol már több mint 10 éve létezik ez a piac) hazánkban is bekerüljön a köztudatba és a hétköznapi kereskedelmi forgalomba a használt szoftverek adás-vétele. Miután ez idáig nem született precedens értékű kormányzati vagy jogi állásfoglalás, ezért hazánkban fenntartásokkal kezelték a magánszemélyek és cégek a használt szoftver kereskedelmet - annak legalitása ellenére is. Azonban az Európai Bíróság - az egyébként 5 éve húzódó perben született - mostani ítélete olyan lehetőségeket nyit meg a szoftverkereskedelem piacon, amelyek megerősítik a LicencePro eddig is kínált szolgáltatásait. Várhatóan néhány hónap múlva az egyéni és vállalati szoftver felhasználók is felismerik a bírósági döntés jelentőségét, és Magyarországon is fellendül a használt szoftver kereskedelem.

A szoftvergyártók már nem akadályozhatják a használt szoftverlicencek továbbértékesítését, akkor sem, ha a hozzávaló programokat internetes letöltés alapján telepítette az ügyfél (ahogyan azt a legtöbb mennyiségi licenckonstrukciónál teszi a legtöbb vállalat). Miután a jogbiztonság használt szoftverlicenc ügyfelek számára mostantól teljes mértékben adott, a gyártó már nem tilthatja meg ügyfeleinek, hogy eladhassák ezeket a licenceket, így az erről szóló szerződésszakaszok semmisek.

Az Európai Bíróság nem ítélhet nemzeti ügyekben, azonban mostani döntésében rögzítette azt is, hogy a nemzeti bíróságoknak tanácsot ad az ilyen és hasonló esetekben, hogy hogyan tudják az ítéletet értelmezni, ezen kívül kötelesek az Európai Bíróság mostani döntése alapján eljárni. Arató E. Árpád, a LicencePro ügyvezető igazgatója a következőt nyilatkozta:

Erről a bírósági döntésről a jövőben, mint történelmi ítéletről beszélhetünk, hiszen a gyártók és a felhasználók életében is óriási változásokat hoz. A mennyiségi kereskedelem lehetőségével nagymértékű költségcsökkentés várható, mind a kkv-kat, mind pedig a multi cégeket tekintve. Véleményem szerint százmillióról rövidesen több milliárdosra nőhet ez az üzletág Magyarországon.


Várható hatások Magyarországon:
A per látszólag az Oracle licencekről szól. Viszont az Európai Bíróság ebben az ügyben jó néhány olyan alapvető kijelentést tett, amelyek az összes szoftvergyártó licenceit érinti és minden kétséget megszüntet. Ebben az esetben már egy komplex, alapvető ítéletről beszélhetünk. Ennek a kihatásai igencsak mélyre hatóak és szinte mindenkit (felhasználókat és gyártókat egyaránt) érinteni fog. Ez az ítélet szinte minden játékszabályt megváltoztat.
Egyes gyártóknál, mint pl. Microsoft vagy SAP, már eddig is lehetséges volt az úgynevezett "license transfer". Ennek az átruházási folyamatnak a jogi "ösvénye" igen csak keskeny volt és jó néhány feltételhez volt kötve. Továbbá a mennyiségi licencek, mint például a Microsoft Enterprise Agreement átruházása hozzájárulás köteles volt. A jövőben ez a transzferálási keskeny út "autósztrádává" válik, hiszen a mennyiségi licenc kereskedelem lehetősége megnyílik.
A hozzájárulás megszerzésének kötelezettsége megszűnik, hisz a gyártó már nem mondhat nemet, sőt, nem is tilthatja meg. Még akkor sem, ha a licencszerződés szó szerint betiltja a továbbadást. Ezzel ismét felhívja a bíróság a gyártók figyelmét arra, hogy a jog a szerződés felett áll. Nem ad teret annak, hogy a gyártók a szerződésen keresztül kijátsszák az Európai Unió az iránti akaratát, hogy egyes piacokon a gyártók olyan hatalmi pozícióba kerüljenek, ahol ők az ügyfelek mozgásterét gátolva a saját érdekeiket korlátlanul követhetik.
Az OEM licencek átruházását illetően Magyarországon, a többi európai országtól eltérően, még volt némi vita a szoftver újrahasznosítással foglalkozó vállalatok és a Microsoft helyi kereskedelmi irodája között. Ezt is véglegesen tisztázta a bíróság az ügyfelek és a használt licenc piac javára, sőt kijelentette, hogy az eddigi eljárással szemben - ahol csak a megtestesült licencet (matrica és CD/DVD) lehetett eladni (azaz adathordozó nélkül nem ment semmi) -, mostantól az ügyfél saját magának előállíthat egy adathordozót és így a jogkimerülés már nem kötődik az adathordozóhoz. Vagyis szinte minden eladhatóvá válik.
Az évenkénti licenc beszerzési költségek egy IT vagy egy vállalati büdzsé meghatározó részei. Így, ha a vállalatok azt a licenc mennyiséget tudják innentől beszerezni, és abban a verzióban, amiben használják - nem kell újabb szoftvert licencbe venniük, holott korábbi verziót használnak - ezzel három éves időtávon, akár 30-70% megtakarítást tudnak elérni, hiszen a használt licenc, az egy "null kilométeres" szoftver, ami jelentős kedvezménnyel érhető el a használt szoftver piacon. A gyártók sokféle licenc konstrukciója többféle lehetőséget kínál arra, hogy ez a megtakarítás realizálódjon. A szabályokat azonban alaposan ismerni kell, hogy a helyes utat ne hagyja el a vállalat! A megtakarított pénzt pedig el tudják költeni a vállalatok a rendelkezésre álló technológiák teljesebb kihasználására, új hatékonyság-növelő programok elindítására vagy a mindig hiányos emberi erőforrások fejlesztésére. Ha nagyon sarkosan nézzük, az EB döntése munkahelyeket teremthet Magyarországon és a régióban is.
10 hozzászólás

Vendég

12 éve, 8 hónapja és 19 napja

Ez ***** jó!meglepett smiley

válasz erre

Vendég

12 éve, 8 hónapja és 19 napja

Az itélet minden software licencere kihatással van / lesz. A játékszabályok megváltoznak - ebben az esetben az ügyfél javára. Microsoft licencek esetén pld. az OEM licencek (oprendszerek, office, serverek) is eladhatóak - vásárolhatóak lesznek. Ezzel egy oprendszer pld. már csak a felében kerül- és a régit ismét eladhatod. Ha van "elfekvő" licenced jelentkezzél nálunk. info@licencepro.hu - vagy (persze) ha keresel xp ét, win 7est, office 2003/2007/2010est vagy servereket (szinte mindet)

válasz erre

Vendég

12 éve, 8 hónapja és 20 napja

Mondjuk elég jó kezdeményezés. Kíváncsi vagyok mi jön ki belőle végül!

válasz erre

[Tiltott felhasználó!]

12 éve, 8 hónapja és 20 napja

[Tiltott felhasználó!]

Vendég

12 éve, 8 hónapja és 20 napja

off:
#4 Ez nem kicsit túlzás!
Sokan szeretik megvenni a játékokat köztük Én is. Minden játékomért pénzt adtam legyen az digitálisan letöltött vagy fizika adathordozón
és szerintem sokan vagyunk így nem mindig magadból kell kiindulni.
"Egyebet nem tudok mondani kérem kapcsolja ki."
off:vége
Ha a fentieket jól értelmezem akkor ezek után olcsóbban lehet majd beszerezni a játékokat?

válasz erre

Vendég

12 éve, 8 hónapja és 20 napja

off:
#4 Ez nem kicsit túlzás!
Sokan szeretik megvenni a játékokat köztük Én is. Minden játékomért pénzt adtam legyen az digitálisan letöltött vagy fizika adathordozón
és szerintem sokan vagyunk így nem mindig magadból kell kiindulni.
"Egyebet nem tudok mondani kérem kapcsolja ki."
off:vége
Ha a fentieket jól értelmezem akkor ezek után olcsóbban lehet majd beszerezni a játékokat?

válasz erre

Vendég

12 éve, 8 hónapja és 20 napja

Na erre kíváncsi leszek. Nálunk tényleg mindenki warezol...

válasz erre

Vendég

12 éve, 8 hónapja és 21 napja

mind a 12 db. legálisan letöltött sztím, gog jatetekot tovább lehet majd értékesíteni.

válasz erre

Vendég

12 éve, 8 hónapja és 21 napja

Az igaz de legalább páran tudnak venni eredetit akik eddig nem.

válasz erre

Xelosz

12 éve, 8 hónapja és 21 napja

A többség ígyis úgyis a kalóz verziót tölti le mosolygó smiley

válasz erre
 

kapcsolódó hírek, cikkek

Nincsenek kapcsolódó cikkek.

 
legutóbbi hozzászólások
 
Maniac profiljamarco profilja