Rivális enciklopédiát indít be a Wikipedia egyik alapítója

2006. október 18.
1.8701
Advertisement
Figyelem! Ez a hír már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
Hírblock profilja, adatai
Hírblock
Rivális enciklopédiát indít be a Wikipedia, a legnagyobb és legnépszerűbb internetes lexikon egyik alapítója, mert több "profizmust" szeretne látni az ismeretterjesztés eme új lehetőségében.

A 2001 óta működő, eredetileg angol nyelvű, de ma már közel 50 nyelven, köztük magyarul hozzáférhető Wikipedia, amely nevét a hawaii "wiki", azaz "gyors" szóból kapta, a világ egyik legtöbbet megnyitott internetes portálja, amely sikerét nem csupán ingyenességének köszönheti, hanem annak is, hogy bármelyik olvasó írhat bele szócikkeket, vagy kiegészíthet, frissíthet már meglévőket.

Az egyik alapító, Larry Sanger, 2002-ben éppen azért szállt ki belőle, mert úgy látta: az amatőr szócikk-szerzők korlátlan szabadsága a tartalom rovására ment. Éppen ezért kívánja létrehozni új on-line enciklopédiáját, amit ő inkább "szabad ismeretek projektjének nevez", a Citizendium.com-ot, amelynek tartalmáért "vállalni lehet a felelősséget".

Ezután is joguk lesz a barangolóknak címszavakat kínálniuk, de a szövegeket szakértő szerkesztőbizottság és moderátorok ellenőrzésének vetik alá. A szakértőknek maguknak is számot kell adniuk egy "szakképzettségi minimumról", amelyet a valóságos világban elfogadott mértékek, például diplomák igazolnak. A szerzőknek természetesen szintén vállalniuk kell a személyes felelősséget, és ezt erősítendő, az internetes szokásokkal ellentétben, saját, igazi nevükön kell szerepelniük - mondja Sanger, aki szerint számos egyetemi tanár megpróbált dolgozni a Wikipediába, de az internauták egyszerűen kirekesztették őket. Úgy véli, hogy a nagysikerű enciklopédia szerzői között igen éles ellentétek is vannak, például politikai tárgyú cikkek esetén.

A Citizendium.com néhány hónapon belül be is indulhat. Sanger egyelőre nem árulja el, hogy a szerkesztőknek fizetnek-e, de reméli, hogy az anyagot nemcsak angol nyelven publikálják a világhálón.

Jimmy Wales, a Wikipedia másik alapítója szintén szerette volna némi szervezéssel az ellentéteket leküzdeni, de végül mégsem volt hajlandó bevezetni a szerkesztői ellenőrzést a véleményszabadság, "az egyéni jogok és az ész tiszteletének nevében".

"Mindenkinek megvan a felelőssége, hogy gondolkodjon, ítélkezzen, döntsön és ezt a felelősséget nem vonhatjuk meg sem a Wikipediától, sem az Encyclopedia Britannicától, sem mástól" - nyilatkozta Wales a Financial Timesnak.
nincs még hozzászólás

 

kapcsolódó hírek, cikkek

Nincsenek kapcsolódó cikkek.

 
legutóbbi hozzászólások
 
marco profilja