Rekordeladások várhatók a félvezetőpiacon

2005. december 12.
1.7161
Figyelem! Ez a hír már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
Hírblock profilja, adatai
Hírblock
A Gartner előrejelzése szerint idén mintegy 235 milliárd dollár értékben hoznak forgalomba csipeket, ami felülmúlja még az öt évvel ezelőtti "technológiai robbanás" idején regisztrált mértéket is.

A növekedés fő motorjai idén a memóriacsipek, és ezek közül is különösen a hordozható eszközökbe, például mp3 lejátszókba vagy USB flash meghajtókba való NAND flash lapkák voltak. A flash és DRAM memóriacsipek terén a Samsung a piacvezető, míg a teljes piacon továbbra is az Intel az első, és a dél-koreai cég csak a második.

Az Intel 14,3%-kal több mikrocsipet adott el (illetve fog eladni) az idén, mint 2004-ben, ami az iparág átlagának kétszerese. A jó eredményt a cég processzorai mellett főként laptopokba való lapkakészleteinek köszönhetően érte el. A NAND flash ugyanakkor annyira népszerű, hogy maga az Intel is tervezi ilyen termékek gyártását, a Micronnal közös vállalati keretek között. Eddig az óriáscég leginkább a főleg mobiltelefonokban található NOR flash memóriacsipekkel foglalkozott.

A félvezető-eladások terén az eddigi csúcs a 2000-ben felállított 223 milliárd dolláros rekordforgalom volt. Tavaly a Gartner szerint majdnem sikerült ezt túlszárnyalni, ám végül az összérték "csak" 220 milliárd lett. Elemzők szerint a szárnyaló helyzet ellenére van ok az óvatosságra, a flashmemória előretörésével ugyanis a gyártók egyre kiszolgáltatottabbak a hétköznapi fogyasztói piacnak.
nincs még hozzászólás

 
legutóbbi hozzászólások