Özönlenek a folyamodványok a .eu domainekért

2006. április 11.
1.6731
Figyelem! Ez a hír már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
Hírblock profilja, adatai
Hírblock
Az Európai Unió április 7-én pénteken, délelőtt 11 órától felszabadította a .eu kiterjesztésű domain nevek regisztrációját, és alig egy nap alatt több százezer beadvány érkezett az illetékes regisztrátorokhoz.

A legtöbben, péntek estig közel 238 ezren Németországból folyamodtak .eu domainekért, míg a másodikak alig lemaradva, 236 és félezerrel a britek, a harmadikak pedig valamivel több, mint 125 ezerrel a hollandok voltak.

Viviane Reding, az EU informatikai és médiaügyi biztosa szerint az új domainek végre láthatóvá teszik Európa versenyképes tudásalapú társadalmát a világhálón, az európai polgárok pedig az Unió törvényei által védetten jeleníthetik meg saját webes identitásukat. Markus Eggensperger, a Lycos portál domain ügyekben illetékes igazgatója szerint a .eu domaineket jelentőségben és forgalomban csak a .com kiterjesztésűek fogják megelőzni.

A szabad bejegyzést, amelyet közel 1500 erre jogosítványt szerzett cég végez 12-100 euró közötti összegekért (Magyarországon 14 regisztrátor működik), egy négy hónapos átmeneti időszak előzte meg. Az első két hónapban csak közintézmények, illetve levédett márkanevek tulajdonosai szerezhettek .eu domain-t, míg ezután a kapcsolódó jogok birtokosai is. Ezalatt mintegy 335 ezer beadvány érkezett, és ezek közül 95 ezer esetben érdekütközés lépett föl. A www.polo.eu címet például csak az időbeli elsőség jogán szerezhette meg a Volkswagen, a Ralph Lauren divatház és a Nestlé elől. A mostani nyitás után valószínű, hogy rengeteg domain-t spekulációs szándékkal akarnak bejegyeztetni, hogy azután jó pénzért adhassanak túl rajtuk. Csak a www.sex.eu domain-re például 280 kérelmet nyújtottak be, közülük 220-at ugyanazon a napon. Az Európai Bizottság egyébként több ezer fontossággal bíró nevet visszatartott saját használatra, és ezeket más nem is szerezheti meg.
nincs még hozzászólás

 

kapcsolódó hírek, cikkek

Nincsenek kapcsolódó cikkek.

 
legutóbbi hozzászólások
 
Maniac profiljaKisember001 profiljamarco profilja