Öt év múlva a szoftvereknek akár kétharmada kalózszoftver lehet

2005. május 19.
1.5041
Advertisement
Figyelem! Ez a hír már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
Hírblock profilja, adatai
Hírblock
Az IDC legújabb tanulmánya szerint 2010-re a használatban lévő szoftvereknek anyagi érték alapján számítva akár a kétharmada is kalózmásolat lehet, szemben a jelenlegi egyharmaddal.

A tanulmányban nem a kópiák számát, hanem a hamis szoftverek értékét vették alapul: eszerint öt év múlva a számítógépes programok összértéke elérheti a 300 milliárd dollárt, és ebből mintegy 200 milliárdot a kalózmásolatok tesznek majd ki. Ez a szempont azért is érdekes lehet, mert a nem jogtiszta másolatok száma az utóbbi időben több helyen csökkent, vagy stagnált, értékük viszont folyamatosan emelkedett.

Globálisan a hamis szoftverek számaránya 1 százalékkal alacsonyabb (34%) volt tavaly, mint 2003-ban, ám értékük eközben 28,8 milliárd dollárról 32,7 milliárdra emelkedett. Miközben a kalózmásolatok aránya továbbra is a fejlődő országokban a legmagasabb, az illegális szoftvereknek több mint a fele Észak-Amerikában és Európában talál gazdára. Az IDC szerint a negatív folyamat felerősödésének legfőbb oka a szélessávú internetes kapcsolatok számának gyors ütemű növekedése.

A piackutató cég tanulmányában rámutat, hogy becsléseik szerint a szoftverkalózkodás akár csak 10%-os visszaszorításával mintegy 1,5 millió munkahelyet lehetne teremteni világszerte, 64 milliárd dollárral több adóbevétel folyna be az államkasszákba, és legalább 400 milliárd dolláros gazdasági növekedést lehetne elérni.
nincs még hozzászólás

 

kapcsolódó hírek, cikkek

Nincsenek kapcsolódó cikkek.

 
legutóbbi hozzászólások
 
marco profiljaManiac profilja