Örök Egyiptom

2004. február 25.
10.8921
Figyelem! Ez a hír már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
Hírblock profilja, adatai
Hírblock
Az egyiptomi kormány és az IBM között létrejött "Örök Egyiptom" nevű különleges együttműködésnek köszönhetően az egész világ számára hozzáférhetővé válnak az egyiptomi történelem 7000 évének emlékei.
 

A projekt részleteiről Farouk Hosni kulturális miniszter, Ahmed Nazif kommunikációs és információtechnológiai miniszter, valamint Hans Ulrich Maerki, az IBM európai, közel-keleti és afrikai régiójának igazgatója tartottak sajtótájékoztatót.

A projekt finanszírozását az IBM Amerikában és Egyiptomban működő kutatási és szolgáltató csoportjainak 2,5 millió dollár értékű technológiai és szakértői támogatásán keresztül biztosította. Az egyiptomi kormány a rendszer tartalmát kifejlesztő szakértőkkel járult hozzá a projekt sikeréhez.

"Együttműködésünk a világ egyik legősibb civilizációját ötvözi az IBM technológiájának legmodernebb vívmányaival" - nyilatkozta Nazif -, melynek eredményeképp az egyiptomi kultúrával és történelemmel kapcsolatos információk interneten rendelkezésre álló leggazdagabb tárháza jött létre."

Az Örök Egyiptom projekt interaktív multimédiás élménnyé ötvözi Egyiptom történetének legfontosabb helyszíneit, műkincseit, személyeit és történeteit. A projekt eddig eltelt három évének eredményeképp az egyiptomi kultúra és civilizáció hét évezredét egybeszövő multimédiás animációk, 360 fokos képek, a fontosabb helyszíneket ábrázoló panorámaképek, virtuális környezetek, háromdimenziós felvételek, élő webkamerás fotók és ősi műkincsek ezreit bemutató nagyfelbontású képek készültek.

Az egyiptomi kormánnyal való együttműködésben az IBM Örök Egyiptom projektje nagymértékben kiterjesztette az egyiptomi kultúra megismerésének lehetőségeit a hálózatba kapcsolt világ számára, és pozitív hatást gyakorol majd az egyiptomi oktatásra, turizmusra és az ország fejlődésére" - nyilatkozta Maerki.

Az Örök Egyiptom honlap (www.eternalegypt.org) látogatói eddig példátlan módon meglátogathatják Tutankhamon virtuálisan rekonstruált sírját, amely pontosan úgy néz ki, mint amikor Howard Carter 1922-ben felfedezte a sírkamrát. A látogató eredeti állapotában tekintheti meg az alexandriai világítótornyot annak XIV. századi pusztulása előtt, de a Szfinx 2000 évvel ezelőtti arcát is megvizsgálhatja.

Az Örök Egyiptom projekt három különálló részből áll: Egyiptom neves múzeumainak "falakon belüli" gyűjteményeiből, az ország híres látnivalóiból és egy - az interneten keresztül bárki által látogatható - virtuális múzeumból. A projekt részei a műkincsekkel, helyekkel és személyekkel kapcsolatos információkat tartalmazó komplex adatbázisra épülnek.

Falakon belüli múzeum
A falakon belüli múzeumban hordozható Digitális Idegenvezetőket találunk, melyek technológiai szempontból messze megelőzik a tradicionális, kizárólag audio-alapú eszközöket, szöveges, képes és animációs információkat nyújtva a múzeumban található műkincsekről. A Digitális Idegenvezető segítségével a látogatók különböző témák köré csoportosíthatják múzeumi körútjukat, de egyesével is felfedezhetik a termeket, műtárgyakat vagy képeket.

A Digitális Idegenvezető hangalámondása három nyelven áll rendelkezésre: angolul, franciául és arabul. A szolgáltatás az IBM szintetikusan generált szöveg-beszéd technológiáján alapul, amelyet még soha nem alkalmaztak arab nyelven.

Falakon kívüli múzeum
A projekt második összetevője a mobiltelefonon elérhető idegenvezetés a luxori templomban és a gizai piramisoknál. A szolgáltatás segítségével a látogatók mobiltelefonjukon keresztül érhetik el a hordozható Digitális Idegenvezetőn és az Örök Egyiptom honlapon található információkat a helyszíneken tett séta közben. A technológia lehetővé teszi, hogy a látogatók tematikus sétákat tegyenek, vagy információkat töltsenek le az őket érdeklő helyszínekkel kapcsolatban.

Falak nélküli múzeum
A projekt központi eleme az Örök Egyiptom internetes honlap, amely a nagyfelbontású képeken és az egyiptomi régiségek háromdimenziós modelljein kívül virtuálisan rekonstruált környezeteket, 360 fokos képeket és napjaink Egyiptomát bemutató panorámaképeket is tartalmaz. Az utóbbi, webkamerával készült képek olyan helyszíneket mutatnak be, mint a luxori Karnak templom, vagy az alexandriai Qait Bey.

Az Örök Egyiptom látogatóit innovatív, interaktív térkép kalauzolja keresztül az ország kulturális örökségén, míg a "Kapcsolatok" funkció segítségével a látogatók felfedezhetik Egyiptom múltjának objektumai, helyei és fontosabb személyei közötti bonyolult kapcsolatokat. A honlap angol, francia és arab nyelven olvasható, és szükség esetén hangalámondással is használható.
5 hozzászólás

Marduk

8 éve, 10 hónapja és 7 napja

Ez nagyon érdekes. Mindig is imádtam az egyiptomiak történelmét és kultúráját.

válasz erre

Vendég

13 éve, 4 hónapja és 27 napja

Vendég írta:
hallál
sza.r

válasz erre

Vendég

13 éve, 4 hónapja és 27 napja

tökéletesen ****

válasz erre

Vendég

15 éve, 2 hónapja és 12 napja

hallál

válasz erre

Vendég

15 éve, 3 hónapja és 23 napja

dirom egy iptomot

válasz erre

ezt mondjátok

Gargameth profilja

Gargameth

1 órája és 23 perce
tombadillo profilja

tombadillo

1 órája és 49 perce
VaPe profilja

VaPe

2 órája és 53 perce
legutóbbi hozzászólások
 

Itt is rontjuk a levegőt

marco profiljaaszkorbin profiljaWickedSick profiljaGrifid profilja