Őrizetbe vették a webkamerákkal kémkedőt

2005. január 21.
1.7211
Figyelem! Ez a hír már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
Hírblock profilja, adatai
Hírblock
Spanyolországban õrizetbe vették azt az embert, akit azzal gyanúsítanak, hogy a webkamerákat mûködtetõ trójait írta.

Mint ismert, egy ilyen trójai világszerte megfertõzte a számítógépeket. A Spanish Civil Guard szervezet bejelentette, hogy őrizetbe vettek Madridban egy férfit, akit a peer-to-peer file-sharing (állománymegosztó) hálózatokon terjedő trójai megírásával gyanúsítanak. Az eddig összegyűlt bizonyítékok alapján alapos a gyanú arra, hogy a trójait egy 37 éves férfi írta.

Az általa megírt trójai bizalmas pénzügyi (bankügyleti) információkat lopott a felhasználóktól, de "nem vetette meg" a felhasználók egyéb bizalmas adatainak gyűjtését, sőt bekapcsolt webkamrájuk segítségével róluk bizalmas felvételek készítését és ellopását sem.

A "Civil Guard" szervezet tájékoztatása szerint az ügyben 2004 július óta nyomoznak, mely vizsgálat fedőneve "Operation Tic-Tac" volt . Az egész vizsgálat úgy kezdődött, hogy egy férfi jelezte, hogy az általa használt PC "furcsán" viselkedett, és erről beszámolt a hatóságoknak is.

A gyanúsított személyazonosságát nem mondta meg a rendőrség szóvivője sem, csak a monogramját: J.A.S. Egyéb részletről sem nyilatkoztak, nem tették közzé még a trójai nevét sem, melynek megírásával gyanúsítják az illetőt. A rendőrségi közlemény szerint olyan bizonyíték van a "kezükben", mely egyértelművé teszi a nyomozás befejezését. Hosszú munka után biztosak abban, hogy gyanúsítottjuk írta a világméretű fertőzést okozó trójait.

A spanyol rendőrség annyit közzétett, hogy a gyanúsított lakásán tartott házkutatás eredménye egyértelműen arra utal, hogy ő kémkedett a webkamerák segítségével. A trójai, mint mondják, ezen kívül lehetőséget adott a hackernek bizalmas információkat, jelszavakat, személyes dokumentumokat, képeket - és, mint jeleztem már, pénzügyi információkat - lopni a hálózat polgárairól. A képek akkor készülhettek, ha valakinek a kamerája bekapcsolt állapotban volt.

"Vírusok és trójaik nem ártalmatlan "kópéságok", hanem valódi ártalmas eszközök, melyek árthatnak a személyes kapcsolatoknak, felbonthatnak egy üzleti kapcsolatot azok fontos adatainak ellopásával" - nyilatkozta Graham Cluley. "Az IT-bűncselekményeket az utóbbi időben a hatóságok aránylag gyorsan leleplezik világszerte. Feltehetően hatékonyabb eszközeikkel, sokkal hamarabb kézrekerítenek egy hackert vagy egy vírusírót, mint régebben. Így ezeknek az embereknek már érdemes elgondolkodni azon, hogy megéri-e kockáztatniuk pl. egy rosszindulatú kód megírásával."

A Sophos reméli, hogy az otthoni felhasználók is egyre inkább komolyan veszik mindezt, és megfelelő módon védekeznek, hasonlóan az "üzleti szféra" eddig gyengén védett tagjaihoz.

"Sok otthoni felhasználó tart rosszul megvédett PC-t a hálószobájában, ilyen esetben van lehetőség webkamera segítségével a visszaélésre. Nekik a tanács egyszerű - lássák el gépüket megfelelő vírusvédelemmel, tűzfallal, vagy, ha ebben sem bíznak, kapcsolják ki kamerájukat - hogy intim pillanataik ne kerüljenek a világ szeme elé" - folytatta Cluley.

Tavaly egy 27 éves spanyol férfit ítéltek két év börtönre egy trójai megírásáért, mely kb. 100 000 gépet fertőzött meg.
1 hozzászólás

Marduk

11 éve, 7 hónapja és 7 napja

Mik nem voltak. Amúgy én több évnyi börtönbüntetést ítéltem volna neki.

válasz erre
 
legutóbbi hozzászólások
 
marco profilja