Olcsó hővezető paszta okozza az Ivy Bridge CPU-k melegedését

2012. május 15.
3.0961
Figyelem! Ez a hír már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
RED profilja, adatai
RED
Már korábban is érkeztek visszajelzések, miszerint az Intel legfrissebb Ivy Bridge központi feldolgozói még kis mértékű tuning esetén is lényegesen jobban melegszenek, mint a vállalat korábbi Sandy Bridge modelljei.

A szóban forgó jelenségre az Intel azt a magyarázatot adta, hogy ez teljesen természetes, hiszen az Ivy Bridge CPU-k már a 22 nanométeres gyártástechnológiával születnek, ebből kifolyólag a méretük is lényegesen kisebb mint az előző generációs processzoroké, így a keletkező hő koncentráltabb formában jelentkezik.

Az elmúlt napok folyamán viszont a japán PC Watch a fokozott melegedésre más magyarázatot adott, ugyanis az Intel Core i7-3770K központi feldolgozóját egy alapos tesztnek, illetve vizsgálatnak vetették alá. A korszerű processzorok egy úgynevezett IHS (Integrated Heatspreader) megoldással vannak tervezve, ami lényegében nem más, mint egy a chip tetejére erősített, alumíniumból készített fedlap, aminek köszönhetően a keletkező hő nagyobb felületen oszlik szét, de emellett még megakadályozza, hogy a hűtőrendszer felszerelésekor egy óvatlan mozdulattal "lesarkazzuk" a CPU-t.

A PC Watch csapata a birtokukba került Ivy Bridge központi feldolgozóról óvatosan eltávolították az előbb említett IHS-t, így azonnal nyilvánvalóvá vált, hogy a Sandy Bridge modellekkel ellentétben az Intel az új generációnál már nem az úgynevezett folyasztó nélküli forrasztási eljárást (fluxless solder) alkalmazta a fedlap és a chip érintkezésénél, hanem egy lényegesen olcsóbb hővezető pasztát vitt a két felület közé.

A felfedezést rögtön egy teszt követett, aminél először is eltávolították az Intel által használt hővezetőt a chipről, és helyette a boltokban kapható Coolaboratory Liquid Pro pasztát vetették be. Az első próba alatt a processzor a gyári, 3,5 GHz-es alapórajelen üzemelt, aminek során a Coolaboratory megoldás nem kevesebb mint 18 százalékkal alacsonyabb üzemi hőmérsékletet eredményezett. A processzort ezek után 4,00 GHz-re emelet órajel, illetve 1,2 voltos magfeszültség mellett üzemelték be, és a mérés itt már 23 százalékkal alacsonyabb hőmérsékletet regisztrált, mint az Intel hővezető pasztája esetében.

A PC Watch csapata szerint az Ivy Bridge központi feldolgozók szokatlan melegedését nem a 22 nanométeres gyártástechnológia, hanem az Intel által választott olcsó hővezető eredményezi.

Olcsó hővezető paszta okozza az Ivy Bridge CPU-k melegedését - 2. kép


Olcsó hővezető paszta okozza az Ivy Bridge CPU-k melegedését - 3. kép

3 hozzászólás

Vendég

8 éve, 6 hónapja és 25 napja

hogy tudtak igy kiadni?

válasz erre

Vendég

8 éve, 6 hónapja és 25 napja

Nebazd

válasz erre

Vendég

8 éve, 6 hónapja és 25 napja

Csak gratulálni tudok nekik.

válasz erre
legutóbbi hozzászólások
 

Itt is rontjuk a levegőt

Marduk profiljamarco profiljagery1113 profiljarDAVE profiljaM.O.R.P.H. profiljanurbanu profilja