Októberben folytatódik az Apple iTunes európai terjeszkedése

2004. október 01.
2.0241
Advertisement
Figyelem! Ez a hír már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
Hírblock profilja, adatai
Hírblock
Az Apple Computer azt tervezi, hogy októberben kezdi meg népszerű online zenei áruháza, az iTunes terjesztésének következő ütemét.

A hírt az Apple alkalmazásokért felelős elnökhelyettese, Eddie Cue jelentette be a zeneipar vezetőinek az évente megrendezésre kerülő berlini Popkomm konferencián. Az Apple-re jellemző módon csak részletek váltak ismertté a régóta várt lépésről; Cue csak mellékesen jegyezte meg, hogy valószínűleg több mint öt országban válik elérhetővé a szolgáltatás.

Így már Nyugat-Európa java részét lefedi majd - részletekkel azonban nem szolgált. A Nagy-Britanniában, Franciaországban, Németországban és az Egyesült Államokban működő iTunes eddig már több mint 125 millió letöltést adott el. Míg azonban az amerikai és brit piaci felfutás rendkívül gyors volt, az európai kontinensen, ahol az online kalózkodás meglehetősen zabolátlan, aránylag sokkal hosszabb ideig tartott a befutás.

A legnagyobb tíz zenei piachoz tartozó olasz és holland piac meghódítása nagy kihívás az online letöltő szolgáltatások számára - legyen szó akár az Apple-ről, akár versenytársairól, a Sonyról, a Microsoftról vagy a Napsterről.

Elemzők szerint az elkövetkező években az európai zene letöltések eladási adatai még messze elmaradnak az egyesült államokbeli értékektől: hosszú időnek kell eltelnie addig, amíg az
ágazat által is támogatott online lemezboltok visszaszorítják az olyan fájlcserélő hálózatokat, mint a Kazaa vagy a WinMX.

Cue is elismerte, hogy a fájlcserélők lesznek az Apple legnagyobb versenytársai, de elmondta: vezető társaságokkal - Hewlett-Packard, BMW, Motorola - megkötött együttműködési megállapodásai révén a cég ütemesen terjeszti az iTunes és a iPod felhasználói körét. "Egyes BMW-kereskedőknél hathónapos várakozási listára kell feliratkozni az iPod készülékek beszerelése miatt" - mondta el az alelnök arra a megállapodásra utalva, mely szerint a BMW tulajdonosok iPod lejátszóikat autórádióikhoz csatlakoztathatják.

Cue arról a lehetőségről is beszélt, amit az új formátumok megjelenése a zeneipar számára biztosít: ezek révén ugyanis lehetővé válik stúdiófelvételek, élő koncertek, valamint három vagy négy változatban elérhető albumok értékesítése is. "Nem kell majd arra várni, hogy egy előadó másfél évente jelenjen meg új albummal. Sokkal gyakrabban lehet majd kiadni új szerzeményeiket" - állította.

Kapcsolódó linkek:
Apple iTunes
nincs még hozzászólás

 
legutóbbi hozzászólások
 
marco profilja