OECD a fájlcserélők legalizálása mellett

2005. június 21.
1.6151
Figyelem! Ez a hír már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
Hírblock profilja, adatai
Hírblock
Egyre inkább terjednek a fájlcserélő rendszerek és felhasználói körük az Organisation for Economic Co-Operation and Development (OECD) legújabb tanulmánya szerint.

Az internet-felhasználók egyharmada töltött már le filmeket, zenéket, szoftvereket P2P rendszereken keresztül. Az illegális, jogsértő letöltések ellen a fájlcserélő rendszerek legalizálása lehet a megoldás. Főként az európaiak használják a fájlcserélő rendszereket, amiken keresztül egyszerű letölteni olyan nagyméretű fájlokat, mint például a filmek vagy a szoftverek.

Egy tavaly októberi felmérés szerint a népszerű peer-to-peer (P2P) fájlcserélő rendszereket megközelítőleg 10 millióan használták egyidejűleg az OECD országokban.

Az új OECD tanulmány beszámol arról is, hogy a fájlcserélő rendszerek által okozott szerzői jogsértések egyre inkább érintik a filmipart. Kimutatták, hogy 2003 óta az OECD országokban élők több filmet, képet és játékot töltenek le, mint zenét. 2002-ben még a zenei letöltések aránya volt nagyobb (62,5 %) ezekben az országokban, míg 2003-ra megfordult az arány, és a film, kép és játékok letöltése tette ki a letöltések 51,3 %-át.

Az OECD szerint a kalózkodás elleni megoldás az lehet, ha sikerül az engedélyezett fájlmegosztó rendszereket egy új üzleti modellként elfogadtatni, amin keresztül törvényes kereskedelmi úton hozzá lehet jutni a szerzői joggal védett szellemi termékekhez.

Kálmán András, az ASVA igazgatója az OECD tanulmányával kapcsolatban egyetértését fejezte ki: "Az illegális szerzői jogi letöltéseket igazán akkor lehetne Magyarországon is csökkenteni, ha megteremtenénk a jogi alapjait a legális letöltéseknek a fájlcserélő rendszereken keresztül, és új kereskedelmi csatornaként fogadnánk el az új módszert. Ez egy olyan technológia, ami sok lehetőséget hordoz magában, amit ki kell használni legális keretek között."
nincs még hozzászólás

legutóbbi hozzászólások
 

Itt is rontjuk a levegőt

WickedSick profilja