Nyolc év börtön európai bíróságtól eBay-es csalásért

2005. október 29.
1.9091
Figyelem! Ez a hír már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
Hírblock profilja, adatai
Hírblock
Három elkövetőt, akik 300 ezer font körüli összeget csaltak ki az eBay-en keresztül, összesen nyolc év börtönbüntetésre ítélték.

A román állampolgárokból álló csoport feje a 30 éves Nicolae Cretanu volt, aki a londoni Forest Gate-ből irányította a csalást, őt három és fél évre ítélték. Felesége, a 23 éves Adriana és a 26 éves George Titar fejenként két és fél évet kapott. A házaspár 12 álnevet használva nem létező autóktól kezdve koncertjegyekig mindenféle árut hirdetett az eBay-en eladásra, míg társuk a pénz begyűjtéséért felelt.

A két évig folyó csalássorozat azért lehetett sikeres, mert az eBay-en hagyományosan az áru elküldése előtt, előre kell fizetni. A bevált módszer szerint a licitálókat az aukció lezárulása után értesítették, hogy ugyan nem ők nyerték meg az adott árut, ám egy hasonlót megközelítő áron megvásárolhatnak. Így mintegy 300 ezer fontot gyűjtöttek be nem létező árukért, majd a pénz nagy részét egy romániai bűnözőcsoporthoz küldték vissza. A három elkövető végül egy Western Union pénzküldő-fogadó iroda gyanakvó személyzetének bejelentése révén bukott le. Az ügynek körülbelül 3000 kárvallottja lehet.

Az akciót vezető Nigel Mawer főfelügyelő szerint rengeteg hasonló eset történik, csak az Egyesült Királyságban évi 1 milliárd fontra becsülhető az ilyen eredetű kár. Az eBay azonnal a rendőrség segítségére sietett, és közleményben fejezte ki sajnálkozását a károsultak felé. A vállalat sohasem ajánlotta az eBayen kívüli fizetést a vásárlóknak, sőt az USA-ban kifejezetten megtiltotta a mindössze egy ellenőrizetlen lakcím vagy jelszó alapján pénzforgalmat lehetővé tevő Wester Union használatát, és ezt a pénzküldő szolgáltatás is támogatja, valamint hasonló tiltás bevezetését tervezi az Egyesült Királyságban is.
1 hozzászólás

Shade

13 éve, 4 hónapja és 26 napja

Na, ezért nem érdemes csalni, az ebayen. röhögő smiley

válasz erre
 
legutóbbi hozzászólások
 
Gnoresz profiljaBotyi profiljaKisember001 profiljaKisember001 profiljamarco profilja