Nemzetközi lesz az Amazon DRM-mentes zeneáruháza

2008. január 28.
1.8531
Advertisement
Figyelem! Ez a hír már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
Hírblock profilja, adatai
Hírblock
Az Amazon bejelentette, hogy az amerikai siker után világszerte elérhetővé teszi másolásvédelem nélküli zenéket (is) forgalmazó zeneletöltő szolgáltatását.

Az Amazon mp3 az első és mindmáig egyetlen olyan internetes zeneáruház, ahonnan mind a négy nagy lemezkiadó, azaz a Universal, az EMI, a Warner Music és a Sony BMG zenei katalógusa letölthető DRM-mentes formában.

A fogyasztók igen jól fogadták a tavaly szeptember óta fokozatosan bevezetett új üzleti modellt, amely teljes szabadságot ad nekik a letöltött tartalmak kezelésére, így az eltelt néhány hónap alatt az Amazon zeneáruháza lett az Apple iTunes mögött a második legnépszerűbb zeneletöltő portál a tengerentúlon. A másolásvédelmi szoftvertől mentes zeneszámok 89-99 centbe, míg a teljes albumok 6-10 dollárba kerülnek az Amazon oldalán a tengerentúlon, ami ugyan valamivel drágább, mint a DRM-mel ellátott zenei fájlok, de még mindig jóval olcsóbb az új kiadású CD lemezeknél.

Bill Carr, a legnagyobb internetes kereskedelmi vállalat zeneáruházát irányító alelnöke egyelőre semmilyen konkrétummal nem szolgált a bejelentéssel kapcsolatban, így jelenleg nem lehet még tudni, hogy pontosan mely piacokon és mikortól lesz elérhető a szolgáltatás. Emellett a várható árakra is mindössze az amerikaival való összehasonlításból következtethetünk ? a bevett gyakorlat szerint a magasabb adóterhek miatt a névérték euróban ugyanannyi lenne, mint dollárban, vagyis közel 50%-kal drágábbak lehetnek a zenék Európában. Ezt alapul véve, magyar pénzre átszámítva egy szám elméletileg 230-256, egy nagylemez pedig 1550-2600 forintba kerül majd. Könnyen lehet persze, hogy az Amazon csakúgy nem vesz majd tudomást rólunk, ahogyan ezen a téren az Apple, amely úgy tűnik (egyelőre legalábbis) nem látott elég fantáziát a magyar piacban ahhoz, hogy itt is elérhetővé tegye iTunes zeneletöltő szolgáltatását.
nincs még hozzászólás

 
legutóbbi hozzászólások
 
Dav2377 profiljamarco profilja