NAVA: 8000 órányi tévé- és rádióműsor, film és híradó a neten

2006. április 15.
5.5431
Figyelem! Ez a hír már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
Hírblock profilja, adatai
Hírblock
A Nemzeti Audiovizuális Archívum (NAVA), amely 2006.

január 1-jén kezdte meg hivatalos működését, mintegy 8000 órányi tévé- és rádióműsort dolgozott fel és tett elérhetővé az interneten. A NAVA rendszerében hozzáférhető immár 100 magyar játékfilm és 590, világháború előtti híradófilm is — jelentette be Kovács Kálmán informatikai és hírközlési miniszter a Jövő Háza Kiállításon, ahol az elsőként kialakított NAVA-pont is működik. Az elektronikus média audiovizuális értékei a nemzeti kulturális és történelmi örökség részét képezik.

Megőrzésük a jövő számára legalább olyan fontos, akár a könyvek, a képzőművészeti alkotások, és a zeneművek megóvása és hozzáférhetővé tétele, tette hozzá a szaktárca vezetője.

A NAVA-hoz hasonló kötelespéldány-archívum hazánkban eddig nem létezett. Különlegessége, hogy gyűjteményéhez online hozzáférést biztosít, továbbá segítséget nyújt a helyi műsorszolgáltatók archívumainak feldolgozásához. A műsorszolgáltatói archívumok alapvetően a gyártás kiszolgálására épülnek, kellően nem rendszerezettek, és legfőképpen nem nyilvánosak, így az általuk őrzött kulturális értékek holt vagyonként rejtve maradnak.

Jelenleg a NAVA-ban mintegy 8000 órányi feldolgozott műsor található. A NAVA, azaz a magyar nemzeti műsorszolgáltatói kötelespéldány-archívum gyűjtőkörébe tartoznak az országos, földfelszíni terjesztésű televíziók és rádiók magyar gyártású műsorai. A NAVA az elektronikus műsorok számára olyan, akár az Országos Széchényi Könyvtár a nyomtatott kiadványok, vagy a Magyar Nemzeti Filmarchívum a magyar filmek számára.

Alapfeladatán túl, az archívum közreműködik a Magyar Nemzeti Filmarchívum játék- és híradófilm-digitalizálási programjában. Ennek keretében idén 100 magyar játékfilm és 590 régi híradófilm vált nyilvánosan hozzáférhetővé a NAVA rendszerén keresztül.

A NAVA további célja a teljes magyar filmvagyon digitalizálása és online elérhetővé tétele.

2006-ban indul a Magyar Televízió (MTV) archívumának internetes hozzáférhetővé tétele is. Ennek keretében idén mintegy 13.000 órányi műsor – parlamenti tudósítások és híranyagok -, a későbbiekben pedig az MTV archívumának teljes anyaga válik elérhetővé a NAVA-ban.

A rendszer nyitott valamennyi jelentős kulturális vagy történelmi értékű audiovizuális gyűjtemény befogadására, amelyről az Audiovizuális Örökség Tanácsadó Testület dönt.

A NAVA katalógusa szabadon hozzáférhető a NAVA portálról. A keresést felhasználóbarát felület segíti. Regisztráció után a találatok elmenthetők.

A Nemzeti Audiovizuális Archívum tartalma – a szerzői jogoknak eleget téve – kizárólag az ún. NAVA-pontokról érhető el. NAVA-ponttá válhat valamennyi nyilvános szolgáltatást nyújtó könyvtár és minden iskola.

Jelenleg, a Jövő Háza Kiállításon kívül további 34 NAVA-pont működik. A tervek szerint ez a szám az év végére eléri a 100-at.

Az archívum széles körű európai együttműködésbe kezdett más audiovizuális gyűjteményekkel, valamint digitális archiválással és online műsorközvetítéssel foglalkozó kutatóhelyekkel is, így az audiovizuális kultúra egyik fontos európai kapujává válik.

A NAVA további célja az oktatás színesítése az audiovizuális kultúra eszközeivel. Ezért a NAVA még ebben az évben kidolgozza az audiovizuális dokumentumok felhasználásának lehetőségeit az oktatásban.

Kapcsolódó linkek:
Nemzeti Audiovizuális Archívum
1 hozzászólás

Dr.Benzin

10 éve, 10 hónapja és 14 napja

Jó cikk mosolygó smiley

válasz erre
 
legutóbbi hozzászólások
 
marco profiljarDAVE profilja