Nagy kapacitású flashmemória a Samsungtól

2003. október 01.
2.6111
Figyelem! Ez a hír már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
Hírblock profilja, adatai
Hírblock
A Samsung Electronics kifejlesztett egy olyan flashmemória prototípust, mely adattároló kapacitását illetően megegyezik a cég jelenleg forgalomban lévő legnagyobb kapacitású flashmemóriájával, azonban fizikai méreteit tekintve jóval kisebb annál.

A dél-koreai óriásvállalat most bejelentett újdonsága 4 Gb (gigabit), vagyis 512 MB (megabyte) adatot képes eltárolni, miközben memóriakapu mérete alig 70 nanométer.

A Samsung Electronics által jelenleg forgalmazott 4 Gb-es flashmemóriák 120 nanométeres, vagyis 0,12 mikronos kapumérettel rendelkeznek, és tudni lehet, hogy a cég most készíti elő a 90 nanométeres újabb modellek sorozatgyártását.

A korábbiaknál nagyobb adatsűrűségű flashmemória chipek elsősorban a napjainkban egyre népszerűbb memóriakártyák kapcsán jutnak fontos szerephez. Mivel ezen eszközök fizikai méreteit szabványok írják elő, nagyobb kapacitású változatokat csak oly módon lehet előállítani, ha valahogyan sikerül összezsugorítani a bennük helyet kapó flashmemória chipeket. A nagyobb adatsűrűségű flashmemória chipeknek hála az olyan hordozható elektronikus eszközök, mint például a digitális zenelejátszók, a mobiltelefonok, illetve digitális fényképezőgépek fizikai mérete nem növekszik, viszont az általuk tárolt adatok mennyisége jelentős mértékben növekedhet.

Mióta a szöuli központú Samsung Electronics 1999-ben kifejlesztette első 256 Mb kapacitású flashmemória chipjét, minden egyes esztendőben duplájára növelte az általa előállított flashmemóriák adattároló kapacitását. A vállalat vezetői ráadásul azt állítják, hogy ez a folyamatos növekedés előreláthatólag az elkövetkezendő években sem fog lelassulni, vagyis ebben a piaci szegmensben egyelőre nem fog bekövetkezni az, ami a merevlemez szektorban. Mint ismeretes, a winchesterek kapacitás növekedése az elmúlt egy-két esztendőben jelentős mértékben lelassult.

Sonia Kim, a Samsung Electronics szóvivője elmondta, hogy a NAND típusú flashmemóriák globális piacán ebben az esztendőben mintegy 3 milliárd dolláros forgalmat fognak lebonyolítani, mely forgalom 2007-ben már a 16 milliárd dollárt is meg fogja haladni. Jelen pillanatban egyébként a Samsung és a japán Toshiba a világ legnagyobb flashmemória gyártó cégei.

Kapcsolódó linkek:
Samsung Electronics
18 hozzászólás

ColeCollins

8 éve, 11 hónapja és 3 napja

Nekem anno ez kimaradt.

válasz erre

sutiszorny19

9 éve, 10 hónapja és 21 napja

Japán vs. Kína. Japán nyert csak saját tapasztalatból.

válasz erre

becsehely

9 éve, 10 hónapja és 24 napja

Ez a méret dilemma nekem kimaradt annak idején. 1 gb-ra volt pénzem, azt is használtam. Viszont a mai napig megvan, és működik.
Ja, és Oroszország, csak úgy. röhögő smiley

válasz erre

rDAVE

9 éve, 11 hónapja és 5 napja

De most komolyan hogy jön ide Kína? röhögő smiley

válasz erre

bottini

9 éve, 11 hónapja és 5 napja

Japán jobb mint Kína!

válasz erre

teglasdavid

10 éve, 10 hónapja és 24 napja

Japán az jó cuccokat csinál nem úgy mint Kína ...

válasz erre

Couretto

11 éve, 1 hónapja és 24 napja

"Nagy" kapacitás

válasz erre

Ravor

11 éve, 6 hónapja és 7 napja

Akkor nagy, most kicsi. A flash adattárolók ma már lassacskán winchesteri méretekkel rendelkeznek, ezeknek a gyártása és fejlesztése azért igencsak fellendült azóta röhögő smiley

válasz erre

juhaszandor

11 éve, 6 hónapja és 21 napja

rDAVE írta:
A nagy kapacitás, ami ma már semmire nem elég. mosolygó smiley
Nekem még most is 256 mb-s flash adathordozóm van röhögő smiley

válasz erre

rDAVE

11 éve, 7 hónapja és 22 napja

A nagy kapacitás, ami ma már semmire nem elég. mosolygó smiley

válasz erre

Tardief88

11 éve, 7 hónapja és 22 napja

NEkem a "Made in USA" felirat szúrt szemet O: Manapság ilyet sem gyakran kátni mosolygó smiley

válasz erre

Marduk

11 éve, 7 hónapja és 22 napja

Furcsa, hogy régebben ez még milyen modern volt. röhögő smiley

válasz erre
12a(z) 2 -ből
 
legutóbbi hozzászólások
 
iPet profiljaBotyi profilja