Nagyfelbontású mozgóképeket támogató tajvani DVD-technológia

2005. március 31.
2.4341
Figyelem! Ez a hír már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
Hírblock profilja, adatai
Hírblock
A tajvani FVD formátumot támogató csoport bejelentette, hogy májusban piacra kerülnek az első nagyfelbontású (HD) mozgóképek lejátszását lehetővé tevő vörös lézeres FVD eszközök.

A tajvani gyártók által kifejlesztett FVD HD formátum előnye, hogy ugyanazt a vörös lézeres technológiát használja, mint a jelenlegi DVD, ugyanakkor teljes hosszúságú nagyfelbontású filmek tárolására, illetve megjelenítésére is képes, akárcsak a kéklézeres Bluray, vagy HD DVD.

Az egy adattároló réteggel ellátott FVD HD lemezeken 5,4-6 GB, míg egy kétrétegűeken 9,8-11 GB tartalom fér el. Ez ugyan kevesebb, mint a kéklézeres HD DVD 15/30, illetve a Bluray 25/50 GB-ja, ám támogatói szerint így is elegendő egy teljes, maximálisan 135 perces 1920 x 1080i felbontású mozifilm tárolására. A nagyfelbontású mozgóképekhez az FVD HD lejátszók a Microsoft Windows Media Video 9-es codec-et használják, a hang pedig WMA formátumú. A DVD-knél már rendszeresített vörös lézeres technológia alkalmazása miatt az FVD lemezek és eszközök jóval olcsóbbak lehetnek a következő generációs kéklézereseknél. Az első FVD HD lejátszók a jövő hónaptól lesznek kaphatók a távol-keleti szigetországban, 170 dollár körüli áron.

A tajvani kormány támogatásával kifejlesztett FVD formátum elsődleges célja egyébként, a kínai EVD-hez hasonlóan, a DVD-hez kapcsolódó szabadalmi költségek megkerülése volt. A tajvani ITRI technológiai kutatóintézet adatai szerint minden egyes az országban készült DVD-lejátszó esetében 10 dollárra rúg a jogdíjak mértéke, ami a teljes gyártási költség egyharmadát is elérheti. Az ITRI egyébként bennfentes szakértők szerint már benyújtotta az FVD specifikációját a DVD Forum-hoz, hogy elfogadásra kerüljön, mint a jelenlegi DVD-k és a kéklézeres technológiák közötti átmeneti szabvány.
nincs még hozzászólás

kapcsolódó hírek, cikkek

Nincsenek kapcsolódó cikkek.

 
legutóbbi hozzászólások
 

Itt is rontjuk a levegőt

marco profiljaReichert Viktor profiljaWickedSick profiljarDAVE profiljaRobi022 profiljamarco profiljagery1113 profilja