Mozart-jegyzetek a British Library digitális archívumában

2006. január 14.
1.6771
Advertisement
Figyelem! Ez a hír már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
Hírblock profilja, adatai
Hírblock
A világ egyik legnagyobb könyvtára, a British Library elérhetővé tette internetes oldalán Wolfgang Amadeus Mozart "Verzeichnis aller meiner Werke" (Összes művem jegyzete) című személyes zenenaplójának digitalizált változatát.

A szóban forgó könyvecske tartalmazza a művész olyan 1784-1791 között komponált 145 darabjainak az első taktusait, mint a Figaró házassága, egy kis éji zene vagy a varázsfuvola, mely részletekből 75-öt audio-kivonatként is az érdeklődők rendelkezésére bocsát a brit könyvtár.

Az internetezők egérkattintással lapozhatnak tovább, és minden második oldalon Mozartnak az illető alkotásokkal kapcsolatos különböző megjegyzéseit tekinthetik meg, mint a darab címe, kísérő hangszerek listája, dátum, lábjegyzetek stb. Ezen kívül ellátták még a digitális naplót angol magyarázó szöveggel is. Az elmosódott sorok nehezen olvashatóak, ezért virtuális nagyító-opcióval is felvértezték az oldalakat, a darabok kezdő akkordjainak megzenésítésére pedig a brit könyvtár a Royal College of Music akadémia hallgatóit kérte fel. A jegyzet megtekintéséhez szükség van a Shockwave Player telepítéséhez. A British Library Mozart 250. születési évfordulójának az emlékére készítette el a művész zenenaplójának digitális változatát.
1 hozzászólás

[Tiltott felhasználó!]

11 éve, 6 hónapja és 16 napja

[Tiltott felhasználó!]

 
legutóbbi hozzászólások
 
marco profilja