Mobil GPU beágyazott DRAM-mal

2007. március 12.
1.6701
Advertisement
Figyelem! Ez a hír már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
Hírblock profilja, adatai
Hírblock
Az Nvidia az első olyan GPU (grafikus processzor) fejlesztő vállalat, amely beágyazott DRAM memóriát használ a következő generációs mobil GPU lapkákon.

A beágyazott DRAM a Taiwan Semiconductor Manufactruring Co. 65nm-es technológiáján alapul. „A grafikus cég a legújabb mobil GPU-khoz használja ezt a gyártási eljárást” – mondta a TSMC képviselője. A TSMC 65nm-es beágyazott DRAM eljárás és IP közel 50%-kal csökkenti a cella és makro-méretet az előző generációhoz képest. Az öntöde új eljárása a beágyazott DRAM alkalmazásával a korábbiaknál magasabb sávszélességet biztosít az olyan alkalmazásokhoz, mint a játékkonzolok, a ’high-end’ hálózatok és multimédia processzorok.

A beágyazott DRAM alkalmazása lehetővé teszi az energia-takarékosságot különböző „trükkök” segítségével. Ilyen például a már ma is használt alvó mód, a részleges tápenergia kikapcsolás, a hőmérséklet kompenzáció a lapkán, és mindezek ellenére nő az adattartási idő.

A 65nm-es beágyazott DRAM technológia 10 fémréteget használ – mondta a TSMC szóvivője. A cella mérete kevesebb, mint a SRAM cella negyede és a makró-sűrűség 4Mbit-től 256Mbitig terjed. A TSMC a 65nm-es termékek gyártását 2006. második negyedévében kezdte, a 90nm-es beágyazott DRAM eljárást 2006. első negyedévétől használja.
nincs még hozzászólás

 
legutóbbi hozzászólások
 
marco profiljaManiac profiljaMonyo profilja