Mit lép a Microsoft a HD DVD bukása után?

2008. február 18.
2.0561
Figyelem! Ez a hír már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
FutuRetrO profilja, adatai
FutuRetrO
Korábban Gömi kollégám már beszámolt arról, hogy a HD DVD megalkotója, a Toshiba is keresztet vetett a formátumra, ezzel mintegy elismeri a végső vereséget a riválisával szemben.

A Sony saját Blu-ray formátumát nagyon körültekintően a PlayStation 3 konzolok megjelénésével kezdte népszerűsiteni és nagyon úgy fest, hogy a taktika bevált és ebben a generációban ők fogják uralni az aktuális optikai adathordozók piacát. Vajon mit lép erre a Microsoft?

A Microsoft a Toshiba elhatározása után nem sokkal kiadott egy hivatalos sajtóközleményt, melyben ugyan óvatosan fogalmaz és semmi konkrétumot nem hoz nyilvánosságra, mégis leszűrhető belőle a bukott formátumhoz való viszonyuk.

"Álláspontunk szerint a HD DVD formátummal kapcsolatos, közelmúltban napvilágot látott híradások nem fognak változtatni az Xbox360 platform megítélésén és piaci pozícióján.
Továbbra is meggyőződésünk, hogy alapvetően a játékkínálat az, amely meghatározza egy konzol népszerűségét. Az Xbox 360 konzol tulajdonosai számára érhető el a legtöbb játék, köztük számos exkluzív megjelenés , valamint a játékipar legsikeresebb címei.

A Toshibával való egyeztetés előtt, semminemű bejelentést nem kívánunk tenni az Xbox 360 HD DVD lejátszóval kapcsolatban. A HD DVD eddig is csak egyike volt a számos megoldásnak, amelyekkel HD (high definition) tartalmakat tettünk elérhetővé a felhasználóink számára. A jövőben is arra fogunk törekedni, hogy mindenki otthonában élvezhesse a HD minőségű szolgáltatásokat és természetesen nem fogjuk elhanyagolni a már széleskörben elterjedt DVD tartalmak támogatását sem."

Látható tehát, hogy a redmondi óriás továbbra is kiáll azon álláspontja mellet, hogy a játékkínálat a legfontosabb egy konzol életciklusában, ám arra nem térnek ki, hogy milyen módon kívánják orvosolni a fellépő helyhiányt a készülő játékok esetében. A Sony Blu-ray lemezei két rétegben 50GB-nyi adatot képesek raktározni, szemben az Xbox 360 DVD lemezeivel, melyek csupán 8.5GB tárhelyet nyújtanak egyetlen két rétegű diszken. Az Xbox 360-ra fejlesztők tehát nagy kihívással néznek majd szembe, hiszen vagy kevesebb tartalmat pakolnak a játékaikba, vagy pedig több lemezen adják ki a produktumokat.

A HD DVD a jövőben valószínűleg nem lesz járható út a Microsoft számára sem, de az idézetben említett egyeztetésig nem tudunk hiteles képet alkotni a konzol jövőbeni adathordozóját illetően.
3 hozzászólás

kpal

8 éve, 11 hónapja és 12 napja

Ha ennyire nem szúrják a HD DVD kicsit áttervezik arra is mehett volna 50 GB adat.

válasz erre

Vendég

17 éve, 6 hónapja és 24 napja

Az MS nem fog belehalni, hogy most piacra kell dobnia egy bluray lejátszót...

válasz erre

Csabó

17 éve, 6 hónapja és 24 napja

Igen, de azt meg nem is merem mondani, hogy a Blu-ray lemezre összesen kb. 200GB fér. Rétegenként 25GB, azaz 8 réteg. Még nagyon sok potenciál van ebben a technológiában.
Persze az más kérdés, hogy az első generációs PS3 (vagy a többi) tudná-e olvasni ezeket a lemezeket.

Mondjuk az is durva lenne, ha a Microsoft átállna a nagy kékhez. Sztem valami ilyesmi lesz, mert valamelyik hírben olvastam, hogy leültek a BR konzorciummal tárgyalni esetleges jövőbeni együttműködés reményében.
A Sonynak csöpögtetnék elég rendesen a jogdíjakat.

A meglévő xboxosokkal meg jól ki......, már akinek van már HD-DVDje. meglepett smiley

válasz erre
 
legutóbbi hozzászólások
 
marco profilja