Mindkét nagy rivális zenei védelmét feltörték

2006. szeptember 04.
1.7781
Advertisement
Figyelem! Ez a hír már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
Hírblock profilja, adatai
Hírblock
A közelmúltban mind az Apple, mind a Microsoft online zenei fájlok védelmét biztosító megoldását feltörték, kérdés, mit hoz a jövő, és hogyan reagálnak a hírre a jogdíjaikat védő nagy kiadók.

Az elmúlt időszakban mind az Apple FairPlay, mind a Microsoft Windows Media DRM védelmének kijátszására készítettek szoftvert, a programok természetesen azonnal felkerültek az internetre is. A cégek komoly erőfeszítést tesznek a biztonsági jukak befoltozására, ám szinte azonnal új megoldásokkal állnak elő a védelmet feltörő hackerek.

A Gartner elemzője, Michael McGuire szerint mindez nem számít különleges eseménynek. Szerinte, ha nem is heti rendszerességgel, de megtörténik az ilyesmi. A Microsoft termékmenedzsere szerint tisztában vannak a hackerek lépésével, és időben lépést tudnak tartani velük, mivel a Windows Media DRM-et már fejlesztési szakaszban úgy készítették el, hogy minél könnyebben javítható legyen. Az Apple esete egy kicsit kellemetlenebb, mivel a QTFairUse6 nevű szoftver magát az iTunes használja a védelem feltörésére.

A megoldás a Gratner szerint is csak a követéses javítás lehet, ám ennek mikéntjében a két vállalat eltérő gyakorlatot követ. Az Apple-nél az iTunes szoftvert kell frissíteni, ami a Gartner szerint várhatóan egyre gyakoribb lesz, így sok felhasználót taszíthat az online zenei szolgáltatásoktól. A Microsoft ezzel szemben csak a DRM frissítésére koncentrál, ez azt jelenti, hogy az érintett eszközök gyártói, a zeneforgalmazók, szervertulajdonosok feladata a frissítés, ami megkönnyíti a felhasználó dolgát. A Gartner elemzője szerint mindkét megközelítésnek lehet jövője, ám a lényeg a felhasználói oldal tehermentesítése, tehát az, hogy az eseményeket követő frissítések a háttérben „a függönyök mögött” menjenek végbe, a felhasználónak pedig csak használnia kelljen a szolgáltatást.
nincs még hozzászólás

 
legutóbbi hozzászólások
 
marco profilja