Microsoft szoftver Linuxon?

2005. július 14.
1.8301
Figyelem! Ez a hír már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
Hírblock profilja, adatai
Hírblock
Stuart Cohen, a nyílt forráskódú szoftverfejlesztőket tömörítő OSDL vezetője szerint a Microsoft még a közeljövőben olyan alkalmazások fejlesztésébe kezd, amelyek nyílt forráskódú rendszereken, például Linuxon is futnak majd.

Cohen kijelentése egy olyan időszakban hangzott el, amikor több tekintetben is enyhülni látszik a Microsoft és a nyílt forráskódot támogató közösség közötti viszony. Steve Ballmer MS-vezérigazgató például nemrég Matthew Szulik-kal, a Red Hat vezetőjével tárgyalt.

Alistair Baker, a szoftveróriás brit leányvállalatának igazgatója pedig azt nyilatkozta, hogy a Linux nem jelent fenyegetést számukra a fejlődő piacokon. Ballmer a retorikáján is változtatott az utóbbi időben: míg korábban sommásan "ráknak" titulálta a nyílt forráskódú szoftvereket, addig nemrégiben úgy nyilatkozott, hogy a MS "nem mozgalmakkal, hanem termékekkel versenyez". Mindebben persze benne rejlik az is, hogy a nyílt forráskódú szoftverfejlesztő társaságok elüzletiesedése miatt a redmond-i cég valóban egyre inkább olyan vállalatokkal áll szemben, mint a Novell, a Red Hat, vagy a MySQL, semmint egy nonprofit mozgalommal. Ami a kézzelfogható közeledést illeti, egyelőre annyi történt, hogy a Microsoft egy ideje lehetővé teszi Windows és Linux futtatását egyazon számítógépen, illetve szervermenedzselő szoftvere a Linux-alapú rendszereket is felügyeli.

Cohen szintén barátságos hangot ütött meg, amikor arról beszélt, hogy a Linux platformon egyformán fontos szerepük van a szabadalmaztatott, és a nyílt forráskódú szoftvereknek. A Microsoft részéről egyelőre nem kommentálták az OSDL-vezér nyilatkozatát.
nincs még hozzászólás

 
legutóbbi hozzászólások
 
Mitüzenarádió profiljamarco profiljaDav2377 profilja