Mérföldkövek a PC tárolók történetében

2005. május 03.
1.6541
Advertisement
Figyelem! Ez a hír már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
Hírblock profilja, adatai
Hírblock
A Hitachi új Deskstar 7K500 winchestere az első asztali merevlemezes meghajtó, amelynek kapacitása eléri az 500GB-ot és az első, amely az új, gyors SATA II határfelületet használja.

Egyre nő a felhasználók igénye a mind nagyobb kapacitású tárolók iránt, mivel sok zenét és videót kell tárolni a PC-kben és a közhasználatú (szórakoztató) eszközökben. Ahhoz, hogy a lehetőségek találkozzanak az igényekkel, a tárológyártóknak új technológiákat kell bevezetni.

Az első ezek közül az ú.n. "függőleges" rögzítési technológia, ami a mai "vízszintes" technológiánál több mint kétszer nagyobb tárolási sűrűséget tesz lehetővé. Az első, függőleges technológián alapuló meghajtót a Toshiba valószínűleg még ebben az évben bevezeti.

A Hitachi 500GB-os meghajtója két változatban kapható: az 500 dollárért megvásárolható termék a már öregnek számító párhuzamos ATA határfelületet használja, míg az 520 dollárért kapható eszköz 16MB puffer-tárat és 3Gbps sebességű soros ATA II határfelületet tartalmaz (kompatibilis az 1,5Gbps SATA határfelülettel). A szállítható változatok az év közepén lesznek kaphatók. A Hitachi becslése szerint az 5 tányéros 500GB-os meghajtó a tömörítéstől függően maximum 56 óra időtartamú HDTV műsort rögzíthet.

A meghajtó hosszirányú rögzítést használ, amely az adatokat sávokban írja koncentrikus körök mentén és vízszintesen mágnesezhető részecskéket tartalmaz a lemez felszínén. A meghajtógyártók már olyan megoldásokon dolgoznak, amely hosszirányú rögzítéssel 250GB kapacitású tányérok bevezetését teszi lehetővé. A jelenleg kapható meghajtók 100-130GB-os tányérokat tartalmaznak. Az asztali meghajtók kapacitása 2006 végén 1TB körül lesz. Az ilyen kapacitású meghajtók még problémamentesen gyárthatók, utána viszont már át kell térni a függőlegesen mágnesezhető részecskék használatára.

Kapcsolódó linkek:
Hitachi Corporation
nincs még hozzászólás

 
legutóbbi hozzászólások
 
Maniac profiljamarco profilja