Merevlemezes technológiáért osztották az idei fizikai Nobel-díjat

2007. október 10.
1.7241
Figyelem! Ez a hír már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
Hírblock profilja, adatai
Hírblock
A 2007-es fizikai Nobel-díjat a francia Albert Fert és a német Peter Grünberg nyerte el a merevlemezes meghajtókban a gyakorlatban is alkalmazott ?óriás mágneses ellenállás? (GMR) jelenségének felfedezéséért.

A felfedezés segítségével lehetővé vált olyan szuper-érzékeny olvasófejek kifejlesztése, amelyek az egészen gyenge mágneses töltést is képesek érzékelni. Ez a gyakorlatban azért fontos, mert minél kisebb területre koncentrálják az adatokat egy merevlemezen, annál kisebb a váltakozó előjellel magnetizált egységnyi mikroszkopikus felületek mágneses töltése.

Így aztán a nagy adatsűrűségű merevlemezeken egy idő után lehetetlenné válna az adatkezelés a hagyományos eszközökkel, a két tudós felfedezésén alapuló technológia viszont az utóbbi időben lehetővé tette teljesítményükhöz képest minimális méretű merevlemezek gyártását.

A Svéd Királyi Tudományos Akadémia hivatalos közleményében kiemelte, hogy a GMR technológián alapuló merevlemezes meghajtók az alig néhány atomnyi vastagságú adattároló rétegeikkel az első olyan alkalmazások közé tartoznak, amelyekben a mindennapi gyakorlatban is megjelenik a korunk egyik tudományos áttörésének számító nanotechnológia.

A felfedezés jól illusztrálja, hogy a fizikának, mint tudománynak nemcsak a természeti jelenségek leírásában, hanem a mindennapi életben megjelenő valódi termékek kifejlesztésében is komoly és közvetlen szerepe van.
nincs még hozzászólás

 

kapcsolódó hírek, cikkek

Nincsenek kapcsolódó cikkek.

 
legutóbbi hozzászólások
 
marco profilja