Megszüntetné a kizárólagos iPod-iTunes kompatibilitást egy új francia törvény

2006. március 25.
1.5931
Figyelem! Ez a hír már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
Hírblock profilja, adatai
Hírblock
A francia parlament képviselőháza elfogadott egy olyan törvénytervezetet, amelynek értelmében a cégeknek a jövőben lehetővé kellene tenni a letölthető zenék és a hordozható lejátszók teljes kompatibilitását.
 

Amennyiben a tervezetet a szenátus is elfogadja, és így törvényerőre emelkedik, akkor például a piacot nagy többséggel uraló Apple iTunes-on kínált zenéknek lejátszhatóaknak kell majd lenniük az iPod mellett más gyártók készülékein is, ellenkező esetben ugyanis az oldalnak be kell szüntetnie tevékenységét.

A törvény nem a szerzői jog által védett tartalmak másolásvédelmét támadja, hanem a pénzért kínált zenei fájlok, illetve a különféle lejátszó eszközök átjárhatóságát célozza. Jelenleg a legtöbb cég saját, kizárólagos lejátszást lehetővé tevő másolásvédelmi technológiáját támogatja. Az iTunes-ról három évvel ezelőtti beindítása óta több mint egymilliárd zeneszámot töltöttek le, egyes piacokon pedig 70% fölötti részesedéssel rendelkezik a portál, hiszen a rendkívül népszerű iPod-ok csak az innen letöltött zenék lejátszását támogatják. Franciaországban például jelenleg csak egy konkurens francia nyelvű zeneletöltő oldal működik.

Az Apple egyelőre nem kommentálta hivatalosan a hírt. Szakértők szerint a törvénynek rövidtávon nem lesz kihatása a Franciaországon kívüli piacokra, ugyanakkor nem kizárt, hogy a későbbiekben a fizetős zeneletöltő szolgáltatásokkal kapcsolatos szabályozás újragondolására készteti majd az Európai Bizottságot.
nincs még hozzászólás

kapcsolódó hírek, cikkek

Nincsenek kapcsolódó cikkek.

 
legutóbbi hozzászólások
 

Itt is rontjuk a levegőt

Maniac profiljamarco profiljaGrifid profilja