Megkezdte működését Európa legnagyobb szuperszámítógépe

2006. december 15.
1.9571
Advertisement
Figyelem! Ez a hír már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
Hírblock profilja, adatai
Hírblock
A francia Bull cég bejelentette, hogy a CCRT-nél (Center for Research and Technology Computing, Franciaország) üzembe helyezték Európa legnagyobb és a világ ötödik legnagyobb teljesítményű szuperszámítógépét, amelynek átlagos teljesítménye több mint 43 TFLOPS.

Az Itanium 2 processzor alapú szuperszámítógépet a Bull mérnökei tervezték és építették. A CCRT tagjai a szuperszámítógép hatalmas teljesítményét tudományos és ipari számításokhoz használják olyan területeken, mint a repülés- energia-, élet- és környezet-kutatás.

Az új CCRT szuperszámítógép Bull NovaScale szerverekből felépített fürt. A NovaScale szerverek kétmagos Intel Itanium 2 processzoron alapulnak. A teljes rendszer 848 feldolgozó csomópontot és 26 I/O és rendszer adminisztráció csomópontot tartalmaz. Minden egyes csomópont négy kétmagos Intel Itanium 2 processzort foglal magába. A rendszer HPC platformon keresztül működik, amelyet a Bull az új környezethez optimalizált és olyan jellemzőket foglal magába, mint a Linux operációs rendszer, a ’Master’ rendszeradminisztrációs szoftver, az Intel fejlesztő-környezet és a Lustre fájl-rendszer.

A NovaScale szerverek a nagy sávszélességű InfiniBand hálózaton (Voltaire szállította) keresztül kapcsolódnak egymáshoz. Az adattároló infrastruktúra – szintén a Bull tervezte és integrálta – 420TB merevlemez tároló kapacitást biztosít.

A szuperszámítógép teljesítménye a jövőben a következő generációs Intel Itanium processzorokkal tovább fokozható. A rendszer teljesítményét 2008.-ban a Montvale Itanium 2 processzorral 100 TFLOPS-ra, majd két évvel később a Poulson Itanium processzorral 1PFLOPS-ra növelik.

A CCRT szuperszámítógép rendszeres, üzemszerű használata 2007 elején kezdődik.
nincs még hozzászólás

 
legutóbbi hozzászólások
 
marco profiljaXTomiX0029 profiljaManiac profilja