Megjelentek a Virtual Server (2005) RC változatai

2004. július 03.
1.9411
Figyelem! Ez a hír már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
Hírblock profilja, adatai
Hírblock
Alig két hónappal a Virtual Server béta állapot felbukkanása után megjelent a végleges változat, méghozzá két kiadásban.

A kettő között a különbség a konfigurálhatóság, ami a nevükből is azonnal érthető. A Standard Edition (SE) nyilván a kisebb, az Enterprise Edition (EE)a nagyobb konfigurációkhoz készült. A szerver virtualizáció eszközének szánt termékpárost a Microsoft Dynamic Systems Initiative kezdeményezés követelményei szerint fejlesztették.

Gépvirtualizáció - szerver-virtualizáció
Az immár egy évnyi éles üzemű praktikummal rendelkező kliens oldali operációs rendszerekre specializált Microsoft Virtual PC 2004 után látványosan gyorsan fejlődik a szerver változat, alaposan elrugaszkodva a Connectixtől vásárolt eredeti terméktől. A dolgot sürgeti, hogy a Microsoft elektronikus tanfolyami anyagok tesztkörnyezetében a virtuális gép emulációt intenzíven használni akarják. A szerver operációs rendszerekkel kapcsolatos témák bemutatása azonban a Virtual PC korlátai miatt csak a Virtual Server változat megjelenése után lehetséges. Természetesen a vállalatoknál felmerülő szerverkonszolidációs igények is megkívánják, hogy a szerteszét telepített korábbi, kisebb teljesítményű és egyedi feladatokat ellátó szerverek helyett egyetlen izmos szerverkörnyezetre építve tudják a nagyvállalati alkalmazók integrálni az informatikai alkalmazásaikat.

A Virtual Server ezt teszi lehetővé, a már említett kétféle változatban. Nézzük, mit tudnak? Nyilván szerver operációs rendszerek egyidejű üzemeltetését támogatják, ugyanazon a hardver konfiguráción. A kliensoldali Virtual PC változathoz képest olyan hardver eszközök támogatását várnánk tőlük, mint a nagyobb méretezhetőséget lehetővé tévő olyan hardver eszközök, mint az SCSI csatornára kapcsolt tömegtárak, a bővített Intel címtartományt használó tármodulok (max. 64 GB), a többprocesszoros konfigurációk és a gépfarm konfigurációk.

Gazda és vendég operációs rendszerek
A Virtual Server, maga egy Windows Server 2003-as (vagy SBS 2003) operációs rendszer alatt futó, úgynevezett gazda operációs rendszert igényel (és lényegében annak a licencjogait örökli - majd a végleges változatban, de addig Redmond még sok mindent kitalálhat, az árpolitikán még épp most gondolkodnak). A ennek támogatásával futó Virtual Server hipervizor felügyeli azokat a vendég operációs rendszereket, amelyek a nekik kiosztott virtuális szerver konfigurációkon futnak. A vendég operációs rendszerek a következők lehetnek: Windows Server 2003 család (a legjobban támogatott), Windows 2000 Server család (korlátokkal), és erős korlátozásokkal a Windows NT 4.0 szerver (a terminál változat nélkül). Explicite nincsenek a listán jelenleg az olyan kliens operációs rendszerek sem, mint a Windows XP, pláne a Windows 9x/ME, és még inkább nem a Windows 3.x korszak tagjai. Ezeket részben a Virtual PC kliensoldali változat támogatja. Akkor most kielemezhetjük a két változat közti különbségeket.

Virtual Server 2005 Standard Edition (VS SE)
Az évszám azonnal árulkodik, hogy mi a tervezett elterjedés éve (2005). A VS SE maximálisan 4 processzoros önálló gépeket tud kezelni.

Virtual Servér 2005 Enterprise Edition (VS EE)
A VS EE gépcsoportokat és maximálisan 32 processzoros konfigurációkat is tud támogatni (a gépcsoportban összesen). További részleteket még nem definiáltak a kezdő specifikációkban. Egy már biztos. A 64-bites gépeken 32-bites módban fut, és egyelőre nem támogatja 64-bites operációs rendszerek futását.

Virtual Server 2005 honlap
A VS 2005 annyira kilépett a bétateszt állapotból, hogy megjelent a nyilvánosan elérhető Microsoftos honlapja. Bárki próbálhatja. Ettől függetlenül senki ne számítson abszolút megbízhatóságra, hisz ez még nem végleges termék, tehát éles körülmények között nem célszerű alkalmazni.

Dynamic Systems Initiative - MS DSI
A Virtual Server fejlesztői és alkalmazói funkcióinak a tervezésénél maximálisan figyelembe vették a Microsoft nemrégiben rögzített Dynamic Systems Initiative kezdeményezésének a célkitűzéseit. A DSI a minél gyorsabb és hatékonyabb fejlesztés és üzemeltetés szempontjait foglalja össze, az informatikai problémák teljes életciklusára figyelemmel. Nagy szerepet kapnak a praktikus szempontok, a bevált megoldások, amelyek részben Microsoft, de nagyobb részben DSI partnerek fejlesztenek ki.

Kapcsolódó linkek:
Microsoft Corporation
1 hozzászólás

 
legutóbbi hozzászólások
 
marco profiljaManiac profilja