Megjelent a VIA legújabb Eden-N processzora

2003. október 15.
1.6401
Figyelem! Ez a hír már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
Hírblock profilja, adatai
Hírblock
A VIA Technologies lerántotta a leplet a legjújabb fejlesztésű VIA Eden-N jelzésű mikroprocesszoráról, amely hálózati, szórakoztató és kommunikációs célgépekbe szán.

A Microprocessor Forumon tett bejelentése szerint a NanoBGA tokozású chip mindössze 7W-ot fogyaszt 1 GHz-en, így a legjobb megoldást jelenti az olyan eszközökbe, ahova az ultra alacsony fogyasztás elengedhetetlen. Az új Eden-N processzorban a már C3-ból is megszokott Nehemiah mag dolgozik.

A lényeges különbség elődeihez képest, a már említett alacsony fogyasztáson kívül, hogy a tokozás mérete mindössze 15x15mm-re csökkent. A leadott hőteljesítmény az 533, 800 és 1000 Mhz-es verzióknál rendre 4, 6 és 7W. A VIA állítása szerint az Eden-N a világ legalacsonyabb fogyasztású x86-os processzora. A korábban kifejlesztett Antaur processzor, amely ugyancsak a Nehemiah architektúrára épült, ehhez képest 11 W-ot fogyasztott 1 GHz-en. Az új Nehemiah variánst CoolStream architektúrának is nevezik. Főként 16 lépcsős pipeline architektúrát használ, hogy magas sebességet érjen el, ezenkívül SSE támogatást, StepAhead Advanced Branch Prediction ugráselőrejelzést, 64 kb 16 utas, csoport asszociativ L2 cache-t és egy teljes sebességű lebegőpontos egységet tartalmaz. Mindezek tetejébe még a VIA saját hardveres biztonsági megoldását is tartalmazza, amely a PadLock Data Encryption névre hallgat.

Mint minden VIA processzor, ennek is a VIA CLE266 chipsettel kell együtt dolgoznia, amely PC2100as DDR memóriát támogat, beépített MPEG-2 dekódert, 5.1 audiót, USB2.0-t, és 10/100 Mbit-es hálózati csatolót tartalmaz.

A processzor felhasználási területe ugyan eléggé behatárolt, azonban ez főleg a VIA marketinggyengeségének köszönhető. Ugyan sok partnerrel rendelkezik, akik az ULV chipeket hasznosítják, mégis, ezen felhasználási területek nem tesznek ki jelentős százalékot a piacon.

Kapcsolódó linkek:
Via Technologies
1 hozzászólás

badam10

11 éve, 8 hónapja

Fogyasztásból is mennyit sikerült faragniuk.

válasz erre
 
legutóbbi hozzászólások
 
Maniac profiljamarco profilja