Megjelent a Netscape 8.0 végleges verziója

2005. május 21.
1.6981
Advertisement
Figyelem! Ez a hír már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
Hírblock profilja, adatai
Hírblock
A februári béta tesztváltozat után a Netscape szerdán végre kibocsátotta Netscape 8.0 böngészőprogramjának végleges változatát.

A Mozilla technológiáján (konkrétan a Firefox 10. 3. 0-n) alapuló szoftver egyik fő újdonsága az, hogy fokozott védelmet biztosít az úgynevezett "phishing" adathalászó technikák ellen. Ezt kétféle módon teszi - egyrészt több szoftverbiztonsági cég által biztosított információk alapján, egy folyamatosan frissített feketelistát használ a gyanús weboldalak kiszűrésére.

A veszélyesnek ítélt oldalak behozatalakor a böngésző figyelmeztető feliratokat jelenít meg a képernyőn, míg a biztonságos oldalakat zöld, az ismeretleneket pedig sárga jelzést szimbolizáló ikonokkal látja el. A kezdeti "fehér" lista mintegy 150 ezer biztonságosnak minősített weboldalt tartalmaz, míg a fekete pár ezret. Emellett a program a feketelistán szereplő weboldalak esetében azonnal blokkolja a felhasználó számítógépén az ActiveX vezérlőt, illetve a szöveges kódok és a cookie-k engedélyezését. A másik fő újítás az, hogy az új Netscape böngésző képes a Microsoft Internet Explorer-en keresztül megjeleníteni azokat a weboldalakat, amelyek nem támogatják a Mozilla-alapú böngészőprogramokat. A szoftver ezeket a helyeket meg is jegyzi, és később már automatikusan az IE-n keresztül hozza be őket Persze csak az olyan Windows-alapú gépeken, amelyeken van IE, mivel ehhez az Explorer engine-t használja.

Az AOL tulajdonában lévő Netscape idén mintegy 15 millió letöltést szeretne elérni az új ingyenes szoftverből: ez körülbelül megegyezik a böngészőből tavaly egész évben letöltött mennyiséggel. A program a böngésző letöltő oldaláról letölthető, egyelőre csak (amerikai) angol nyelvű változatában, a többi verzió majd a későbbiekben fogja ezt követni. Szakemberek egyébként üdvözlik a Netscape 8 biztonsági újításait, ám akadnak, akik egyúttal fenntartásaikat is hangoztatják ez ügyben. Thor Larholm, a PivX Solutions vezető biztonsági kutatója a Cnet-nek nyilatkozva például elmondta, hogy ezek az új funkciók nem igazán nyújtanak védelmet a legveszélyesebb vírustámadások ellen, amelyek a szoftverek - elsősorban a böngészők - sebezhető biztonsági réseit igyekeznek kihasználni.

Kapcsolódó linkek:
Netscape Navigator
Letöltés
nincs még hozzászólás

 
legutóbbi hozzászólások
 
XTomiX0029 profiljamarco profilja