Megjelent az új 3.3-as Linux kernel

2012. március 21.
1.5681
Advertisement
Figyelem! Ez a hír már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
RED profilja, adatai
RED
A Linux atyjaként ismert Linus Torvalds az elmúlt napokban bejelentette, hogy kis késéssel ugyan, de megérkezett a Linux kernel legfrissebb 3.3-as verziója.

Az újonnan megjelent 3.3-as rendszermag talán leglényegesebb újdonsága a továbbfejlesztett ext4 és btrfs fájlrendszer támogatás, aminek köszönhetően az ext4 kötetek online átméretezése nagyságrendekkel gyorsabbá és gördülékenyebbé vált, a btrfs RAID kötetek pedig immár migrálhatóak, ráadásul ez a folyamat visszavonható, leállítható, vagy akár újra is indítható.

A RAID listájában felbukkant az új Hot Replace névre keresztelt funkció is, ami lehetővé teszi, hogy egy tömb adatait menet közben, újraépítés nélkül át lehessen másolni egy másikra, így az eredeti RAID-be kapcsolt meghajtó eltávolítható, de emellett még újdonságként bukkant fel az NVMe illesztőprogram is, ami a PCI és PCIe felületet használó szilárdtest-meghajtók (SSD) interfésze lett.

A 3.3-as kernelbe visszakerültek a korábban eltávolított Android alrendszer. A Nouveau driver csomag az nVidia NVA3 és a korszerűbb grafikus processzorokhoz immár audiokimenetet is szolgáltat HDMI interfészen keresztül, de ez a funkció persze az Advanced Micro Devices Evergreen GPU-k esetében is elérhető lett.

A hálózatok frontján megjelent az Ethernet Teaming illesztő, ami több fizikai Ethernet kapcsolat adatforgalmát egyként képes kezelni, így nagyobb sávszélesség és jobb terheléseloszlás érhető el. Az Intel központi feldolgozók grafikus chipjére kihegyezett driver Sandy Bridge CPU-k esetében deaktiválja a GPU energiatakarékos módját, így az ebben az állapotban jelentkező hibák megszűntek, viszont ez egyben magasabb fogyasztást is eredményez.

Az új Linux kernel természetesen a felsoroltakon kívül még számtalan újdonsággal rendelkezik, amikről a kernelnewbies honlapján olvashatunk bővebben.
1 hozzászólás

DoubleW

13 éve, 22 napja

Szuper!Elég hosszú az újdonság listamosolygó smiley

válasz erre
 
legutóbbi hozzászólások
 
marco profiljaKisember001 profilja