Megjelent az Ubuntu 10.10 Release Candidate

2010. október 02.
3.3221
Figyelem! Ez a hír már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
RED profilja, adatai
RED
Az Ubuntu fejlesztőcsapata az elmúlt napokban bejelentette, hogy elkészült a nagy népszerűségnek örvendő Ubuntu Linux operációs rendszer elkövetkező 10.10-es változatának RC kiadása (Release Candidate).

A közleményben az illetékesek kihangsúlyozták, hogy a Maverick Meerkat névre keresztelt rendszer jelenlegi Release Candidate változata még több hibát is tartalmazhat, és a jelenlegi kiadást kifejezetten a tesztelőknek és a fejlesztőknek szánják, ezért az éles rendszeren való használatát nem javasolják.

Ahogy azt már a friss Linux kiadásoknál megszokhattuk, az Ubuntu 10.10 RC is számtalan új és frissített programcsomaggal gazdagodott. A frissen beharangozott operációs rendszer a 2.6.35-22.23-as Linux kernel köré épül, ami a 2.6.35-ös verziószámot viselő stabil változaton alapul, és a GNOME grafikus felület 2.32-es verziójával van ellátva. Az új kiadásban található Evolution kliens a 2.30-ás változatra frissült, ami már lényegesen gyorsabb működést biztosít, mint az Ubuntu 10.04 LTS-ben használatos társa. Az eddigi alapértelmezett F-Spot képszerkesztő helyét a Shotwell vette át, és a rendszerben található Gwibber tudásán is tovább csiszoltak, ugyanis az már kezeli a Twitter új azonosítási rendszerét. A Szoftverközpont is alapos megújuláson esett át, aminek köszönhetően az új és az ajánlott alkalmazások elkülönítve jelennek meg, és immár előzmények funkció is a felhasználók rendelkezésére áll, de ezek mellett a működési sebessége is jelentős mértékben javult.

Az Ubuntuval párhuzamosan természetesen a Kubuntu 10.10 RC is megjelent, ami a KDE 4.5.0 grafikus felülettel rendelkezik. Az új kiadásban az asztali gépekhez és a netbookokhoz szánt telepítőt összevonták, így már mindkét változat ugyanarról a médiáról installálható, de az új megoldások közé tartozik, hogy a telepítési folyamat során a frissítések immár azonnal letöltésre kerülnek. Az eddigi alapértelmezett Konqueror böngésző helyét átvette a Rekonq, ami a KDE és Qt WebKit technológiára épül, de a Konquerort és a Mozilla Firefoxot preferáló felhasználóknak persze az említett programok továbbra is rendelkezésükre állnak. Az új kiadás az Ubuntu változathoz hasonlóan már a PulseAudio hangrendszert használja, a KPackageKit csomagkezelő pedig kategórianézetes felhasználói interfésszel, valamint gyorsabb működéssel lett gazdagabb.

A rendszer mindkét változata már új betűtípust kapott, ami a tervek szerint az elkövetkező kiadásokban immár alapértelmezettként fogja a felhasználókat köszönteni. Az Ubuntu és Kubuntu 10.10 Release Candidate már letölthető a hivatalos honlapról, míg az operációs rendszer végleges kiadásának megjelenésére az ígéretek szerint október 10-én számíthatunk.


Megjelent az Ubuntu 10.10 Release Candidate - 2. kép

1 hozzászólás

totyak

11 éve, 2 hónapja és 17 napja

Egyszer próbáltam Linux-ot, de nekem annyira nem tetszett. Lehet, hogy hosszabb ideig használva valóban jobban járnék, de már megszoktam a jó öreg ablakos oprendszert.

válasz erre
legutóbbi hozzászólások
 

Itt is rontjuk a levegőt

Maniac profiljanurbanu profilja