Megérkezett az új Ubuntu 9.10 Release Candidate

2009. október 23.
3.0321
Figyelem! Ez a hír már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
RED profilja, adatai
RED
A Canonical a napokban bejelentette, hogy elérhető a hatalmas népszerűségnek örvendő Ubuntu Linux legújabb 9.10-es Release Candidate (kiadásra jelölt) változata.

A frissen beharangozott Ubuntu 9.10 Release Candidate a korábbi változatokhoz hasonlóan alaposan felfrissített csomagokkal büszkélkedhet, és ez természetesen nemcsak a már meglévő szoftverek újabb változatait tartalmazza, hanem a választékban rengeteg teljesen új alkalmazást is szerepel.

A Karmic Koala már a legfrissebb, 2.6.31-es verziószámú kernel köré épül, és a GNOME asztali környezet legújabb 2.28-as kiadásával látták el. Az operációs rendszerben már megtalálható az Ubuntu One névre keresztelt új cloud alapú szolgáltatás is, ami lehetővé teszi a felhasználó számára, hogy adatait tárolhassa, szinkronizálhassa, vagy akár megoszthassa másokkal. A korábbi kiadások USplash indítóképernyőjét az XSplash rendszer váltotta fel, ami már magát az X kiszolgálót használja a folyamatjelző megjelenítésére, ezáltal a rendszerindítási folyamat is lényegesen lerövidült. Az Intel videokártyákhoz a legfrissebb kiadás már új illesztőprogramot kínál, ami az eddigi "EXA" mód helyett már az "UXA"-t használja, így az Intel alapú grafikus rendszereknél jelentős teljesítményjavulás tapasztalható.

Az új változat már az ext4 fájlrendszert használja alapértelmezésben, ami további teljesítménynövekedést képes biztosítani bizonyos fájlkezelési műveleteknél, de az ext4 mellett természetesen lehetőség van a telepítőben más fájlrendszer beállítására is. Az csomagok telepítéséhez és törléséhez már rendelkezésre áll az új fejlesztésű Ubuntu Software Center, ami jelenleg még csak az előbb említett műveletekhez kínál segítséget, de a jövőben majd teljesen át fogja venni a Synaptic, a Frissítéskezelő és a Gdebit szerepét is. Az Ubuntu 9.10 Release Candidate alapértelmezett rendszerindítója a GRUB2 lett, egyedül a már telepített rendszereknél nem frissül az új változatra, mivel ez a művelet kockáztatná a rendszer épségét. A Karmic Koala legújabb 9.10 Release Candidate kiadása már letölthető az Ubuntu Linux honlapjáról, a végleges változat megjelenésére pedig október 29-én számíthatunk.
1 hozzászólás

marco

15 éve, 8 hónapja és 26 napja

Megvárom a véglegest.

válasz erre
 
legutóbbi hozzászólások
 
Botyi profiljamarco profiljaKisember001 profilja