Megérkezett a ROSA Marathon 2012 első bétája

2012. április 08.
1.5701
Figyelem! Ez a hír már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
RED profilja, adatai
RED
A Linuxok világa a tegnapi napon egy újabb érdekes taggal gazdagodott, köszönhetően Irina Monakhova és a ROSA fejlesztőcsapata munkásságának, ugyanis bejelentették a ROSA Marathon 2012 operációs rendszerüknek első béta kiadását.

A ROSA Marathon egy Linux alapokat kamatoztató operációs rendszer, ami a saját fejlesztésű ABF (Advanced Build Farm) megoldásra építkezik. A fejlesztők kihangsúlyozták, hogy a jelenlegi kiadás még több hibát is tartalmazhat, ezért éles rendszeren, valamint munkára való használatát nem javasolják.

A jelenleg is fejlesztés alatt álló ROSA Marathon 2012 lesz a csapat legelső LTS (Long-Term Support) kiadású operációs rendszere, vagyis elkészülte után öt éven keresztül lesz frissítve, illetve részesül teljes körű támogatásban. Az aktuális változat a 3.0.26-os Linux rendszermagra épül, asztali környezetek közül pedig a KDE Software Compilation 4.8.2 átszabott példányát kínálja a felhasználóknak.

A fejlesztőcsapat elsősorban az operációs rendszer stabilitásának növelésére fektette a hangsúlyt, de emellett még a béta kiadás sebességén is sikerült jelentősen javítaniuk, és a korábbi változatokkal összevetve a memóriaigénye is nagyságrendekkel csökkent. Az illetékesek a telepítőt sem hagyták érintetlenül, nagyszámú javítást és finomítást eszközöltek rajta, amiknek köszönhetően az installáció folyamata sokkal gördülékenyebb és gyorsabb lett.

A kínálatból természetesen nem hiányoznak az olyan új alkalmazások sem, mint a ROSALab által gondozott Klook és ROSA Media Player, de a megszokott programjainkról sem kell lemondanunk, ugyanis a felhozatalban többek között szerepel a Mozilla Firefox 10, a Mozilla Thunderbird 10, illetve a LibreOffice 3.4.5 is.

A ROSA Marathon 2012 most megjelent béta kiadásának 32 bites és 64 bites változatai már letölthetőek az alábbi linkre kattintva, az operációs rendszer végleges verziójának megjelenésére pedig előre láthatóan már április végén számíthatunk.

A ROSA Marathon 2012 Beta letöltése (1,4 GB).
3 hozzászólás

Vendég

13 éve, 25 napja

Vendég írta:
Nekem meg külön partícióra. Ezt kipróbálom!
Írd majd meg a tapasztalatod lécci

válasz erre

Vendég

13 éve, 25 napja

Nekem meg külön partícióra. Ezt kipróbálom!

válasz erre

Vendég

13 éve, 25 napja

Már megy is vboxba!mosolygó smiley

válasz erre
 
legutóbbi hozzászólások
 
marco profilja