MDF: Az APEH mondja fel a BSA-val kötött szerződését

2007. november 18.
1.6621
Figyelem! Ez a hír már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
Hírblock profilja, adatai
Hírblock
A Magyar Demokrata Fórum Informatikai Kabinetje felkéri a pénzügyminisztert, hogy szólítsa fel az APEH-ot a BSA-val (Business Software Alliance) ez év elején kötött megállapodás felbontására, illetve evvel egy időben azt javasolja Péterfalvi Attila adatvédelmi biztosnak, hogy indítson vizsgálatot a BSA elmúlt hónapokban folytatott törvényellenes adatgyűjtésével és adattárolásával kapcsolatban.

A párt fontosnak tartja a legális szoftverek illegális másolása elleni fellépést, de egyben hangsúlyozza, hogy ez nem egy civil szervezetnek a feladata, hanem a hatályos törvények szerint a rendőrségé. A BSA egy külföldön (az Egyesült Államokban) bejegyzett civil egyesületként kötött együttműködési megállapodást az APEH-hel.

A szerződést az MDF már a megkötéskor is helytelenítette, ezért felhívta a társadalom figyelmét az együttműködési megállapodás veszélyeire. A szerződésben a BSA vállalta az adóhatóság munkatársainak képzését, az APEH pedig a szervezet javaslatainak véleményezését - olvasható a demokrata fórum lapunkhoz eljuttatott közleményében.

A megállapodással, tehát az aláírt együttműködési szerződéssel az MDF álláspontja szerint a BSA visszaél. A magyarországi kis- és középvállalkozásoknak küldött leveleiben azzal fenyegetőzik, hogy ha nem az ő előírásainak megfelelően vezetik a szoftvernyilvántartásukat, az APEH eljárhat velük szemben. Ezzel ellentétben a Magyar Köztársaság hatályos jogszabályai alapján, a tiltott szoftvermásolás és -kereskedés elleni fellépés a rendőrség feladata, így minden törvénytisztelő állampolgárnak -amennyiben ilyenről értesül- a rendvédelmi szervnél kell megtennie bejelentését.

Az MDF nem érti, hogy a BSA miért akar hatóságként eljárni, amikor erre semmilyen törvényi felhatalmazása nincs. Ezért ennek az abnormális helyzetnek a megszüntetése érdekében a Magyar Demokrata Fórum Informatikai Kabinetje felkéri Veres Jánost, hogy szólítsa fel az APEH-ot a BSA-val az ez év elején kötött megállapodás felbontására. Illetve evvel egy időben azt javasolja Péterfalvi Attila adatvédelmi biztosnak, hogy kezdjen vizsgálatot a BSA elmúlt hónapokban folytatott törvényellenes adatgyűjtésével és adattárolásával kapcsolatban.

Közleményében az MDF hangsúlyozza, hogy fontosnak tartja a legális szoftverek illegális másolása elleni fellépést, de álláspontja és a törvény szerint ez nem egy civil szervezetnek vagy az adóhatóságnak a feladata, hanem a rendőrségé. Az MDF ezért nyomatékosan felszólítja a BSA-t, hogy a továbbiakban ne riogassa a középosztályt, a kis- és középvállalkozásokat az APEH-hel, és fejezze be a törvénytelen adatgyűjtést, valamint adattárolást. A Magyar Demokrata Fórum ugyanis kifejezetten veszélyesnek tartja ezt az ál-civil magatartást, különösen annak fényében, hogy a BSA akciója az információs társadalom megerősödését elősegítő más civil szervezetekre is rossz fényt vet.
nincs még hozzászólás

legutóbbi hozzászólások
 

Itt is rontjuk a levegőt

Marduk profiljagery1113 profiljaWickedSick profilja5t3v3nk3 profiljamarco profiljasony1515 profilja