Maxtor: 175 GB adat egyetlen lemezen

2003. október 14.
1.5311
Advertisement
Figyelem! Ez a hír már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
Hírblock profilja, adatai
Hírblock
A különböző adattárolási megoldások fejlesztésével és gyártásával foglalkozó Maxtor bejelentette, hogy az újgenerációs, úgynevezett vertikális adatrögzítési technológia révén újabb fejlesztési mérföldkőhöz érkezett.

A vállalat egyik leányvállalatának, az MMC Technologynek a munkatársai elmondták, hogy az új technológia révén azonos felületen jelentősen több adat tárolható el, mint a korábbi megoldások révén, még pedig úgy, hogy közben a gyártási költségek alig emelkednek.

Új alapanyagok és az új eljárás révén a Maxtor több mint kétszer akkora adatsűrűséget képes elérni, mint az eddigiekben. Ez konkrétan azt jelenti, hogy míg a jelenlegi 3,5 colos méretű winchesterekben maximum 80 GB-os lemezek találhatók, addig az új technológia immár 175 GB-os lemezekkel szerelt winchesterek gyártását is lehetővé teszi. Azt egyelőre nem lehet tudni, hogy a Maxtor ezen új termékei mikor jelennek majd meg a kereskedelmi forgalomban.

Ken Johnson, az MMC Technology kutatási és fejlesztési részlegének alelnöke a bejelentés kapcsán elmondta, hogy az iparban már korábban is voltak hasonló, vertikális adatrögzítési fejlesztések, azonban az eddigiekben egyetlen vállalat sem volt képes elérhető árú, a kereskedelmi forgalomba is bevezethető megoldásokkal előrukkolni. Mint tudjuk, ebben a piaci szegmensben a költséghatékonyság kiemelt fontossággal bír, és éppen ezért számít különlegesnek a mi fejlesztésünk - mondta Johnson.

A vertikális adatrögzítési technológia lényege, hogy a digitális információt tároló mágneses töltéseket a lemezeken egymáshoz képest függőleges irányban rendszerezik. Magyarul a lemezek felületén parányi mágnesek találhatók, melyek egymáson helyezkednek el. Szakértők szerint az új megoldás hamarosan a jelenleg használatos, horizontális adatrögzítési technológiák helyébe léphet, és a merevlemezek gyártásával foglalkozó cégek számára komoly segítséget jelenthet az adattároló kapacitás további növelésében. Ismeretes, hogy a 90-es évek végén a merevlemezek kapacitása lényegében évről évre a duplájára nőtt, azonban a fejlődés sebessége az utóbbi időkben különböző okokból kifolyólag alaposan visszaesett.

Kapcsolódó linkek:
Maxtor Corporation
2 hozzászólás

xpforever

9 éve, 9 hónapja és 16 napja

badam10 írta:
Már 2003-ban is elérhető volt,nekem azonban máig nincs 175 GB-s winchesteremröhögő smiley
Nekem sincs, csak 1TB-s röhögő smiley

válasz erre

badam10

11 éve, 7 hónapja és 12 napja

Már 2003-ban is elérhető volt,nekem azonban máig nincs 175 GB-s winchesteremröhögő smiley

válasz erre
 
legutóbbi hozzászólások
 
Botyi profiljamarco profiljarDAVE profilja