Magyarországon minden második DVD illegális

2005. február 04.
1.5721
Figyelem! Ez a hír már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
Hírblock profilja, adatai
Hírblock
2005 januárjától új igazgató, Kálmán András került az ASVA (Audiovizuális Művek Szerzői Jogait Védő Közhasznú Alapítvány) élére.

Vezetésével a szervezet még intenzívebben lép fel a kalózkodás ellen. A szervezet célja, hogy olyan, a szerzői jogokat tiszteletben tartó környezetet teremtsen, amely lehetővé teszi az új filmterjesztési formák Magyarországra való behozatalát. Ennek érdekében társadalmi oktató-felvilágosító tevékenységet folytat, valamint továbbra is nagy hangsúlyt fektet a szerzői jogsértéssel kapcsolatos ügyek felderítésére.

2005. január 1-jén új igazgató, Kálmán András került az ASVA élére. Vezetésével a szervezet a kalózhálózatok felderítése, a nyomozók támogatása mellet ezúttal nagyobb hangsúlyt fektet a társadalom oktatására, az ismeretterjesztésre és a jogi felvilágosításra. Tudatosítani akarja az emberekben, hogy bűncselekményt követ el az, aki az internetre filmeket, zenét tölt fel és azokat tömegesen, pénzért terjeszti, illetve DVD-ket másol és azokat értékesíti.

Ahhoz, hogy Magyarországon is elterjedjen az új filmforgalmazási forma, mellyel az internetről lehetne legálisan, pénzért filmeket letölteni, előbb mindenképp el kell jutni egy olyan szintre, ahol az emberek tiszteletben tartják a szerzői jogokat és legális úton akarnak filmekhez jutni. Ezzel csökkenteni lehet a feketepiac további terjedését.

A filmeket mozikból, szinkronstúdiókból lopják, és hatalmas összegekkel károsítják meg a filmforgalmazókat és filmgyártókat. A piacokon és hirdetési újságokban terjesztett illegális DVD-kereskedésen kívül, a fájl-csere az illegális filmterjesztés egyik fóruma, amely veszélyessé válik, ha egy csoport olyan rendszert üzemeltet, amiben több tízezren vesznek részt egyszerre.

Az USA-ban a filmes feketepiac forgalmát 2004-ben 3,5 milliárd dollárra becsülik, az idei évre vonatkozó becslés 5,3 milliárd dollár.

Közép - Kelet Európában, az Európai Unió új tagországaiban (Lengyelország, Csehország, Szlovákia és Magyarország) az illegális filmpiac helyzete nagyon hasonló. A csatlakozással a szerzői jogok védelmének törvényi rendezése megvalósult, de a kalózkodás társadalmi veszélyességének megítélése elmarad a nyugat-európai országokban tapasztalhatótól. Magyarországon a filmiparnak okozott kár becsült értéke (bár többféle számításról is tudunk), a Motion Picture Assosiation (MPA) számításai szerint hozzávetőlegesen húszmillió dollár, azaz 3,6 milliárd forint. Csehországban a filmes kalózkodás által okozott kár becsült értéke húszmillió dollár, Lengyelországban ez a szám harmincmillió, míg Szlovákiában kétmillió dollár.

Az viszont általánosságban elmondható, hogy ezek az adatok sokkal jobbak, mint az illegális DVD-kereskedelem kiinduló helyszíneinek számító Ukrajnában, Romániában és Szerbiában, ahol ez a tevékenység szinte kizárólag a feketepiacon zajlik.
3 hozzászólás

Marduk

11 éve, 7 hónapja és 8 napja

Ez azért szomorú.

válasz erre

Aidon Assassin

13 éve, 5 hónapja és 4 napja

Már az is ami még meg se jelent nyelvnyújtó smiley

válasz erre

Shade

13 éve, 5 hónapja és 4 napja

Akkor ma meg már mindegyik? röhögő smiley

válasz erre
 
legutóbbi hozzászólások
 
zender profiljaDav2377 profilja