Macintosh felhasználók váltak a vírusírók újabb célpontjává

2006. február 18.
1.5541
Figyelem! Ez a hír már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
Hírblock profilja, adatai
Hírblock
Megjelent az első Macintosh OS-X-re írt natív fájlfertőző féregvírus - adta tudtul sajtóközleményében a VirusBuster Kft.

A kártevő többnyire OS-X operációs rendszert futtató PowerPC processzorra épülő Macintosh gépekre veszélyes, ezért fokozottan figyeljünk a jpeg file-ok megnyitásakor - figyelmeztet a vírusvédelem magyar szakértője. A fertőzés (alias Leap.A, IM-Worm.Mac.Leap.a, Trojan.Leap.A, OSX/Leap-A, Trj/Oomp.A) többnyire egy latestpics.tgz nevű fájlban érkezik, melynek hossza 39,596 bájt.

Az archív állományt kicsomagolva a felhasználó egy latestpics nevű állománnyal szembesül, ami a jpeg fájlok szokásos ikonjával csábít a megnyitásra. A kártékony kódsort ez a dupla kattintás aktiválja.

A vírus latestpics néven bemásolja magát a /tmp könyvtárba, majd hozzáadja erőforrásként a jpeg ikont, és mindezt betömöríti egy tar + gzip fájlba. A féreg később ezt a latestpics.tgz fájlt fogja továbbküldeni a nevünkben az iChat segítségével az üzenetküldő alkalmazás partnerlistájában található ismerőseinknek.

A támadás következő fázisában a főprogram fertőzhető állományok után kezd kutatni a merevlemezen. Megkeresi azokat az alkalmazás típusú állományokat, melyeket az aktuális hónapban már használtunk. Fertőzéskor a vírus átveszi az eredeti program helyét, és létrehoz egy "oompa" nevű kiterjesztett attributumot "loompa" tartalommal. Ebből "tudja" a vírus, hogy a fájl már fertőzött, így többet nincs vele dolga. Szerencsére egy programozási hiba miatt a fertőzött állományok eredeti kódja nem fut le, így könnyen észrevehető a vírus jelenléte számítógépünkben.

A féreg alacsony fertőzőképessége miatt egyelőre nem okozott jelentős problémát, melyhez a programozási hibán kívül az is hozzájárul, hogy nem használ ki semmilyen kritikus hibát.

A kód megírása valószínűleg csak az első teszt volt a vírust fejlesztők számára. Hamarosan jelentősen virulensebb mutációkkal kell majd szembenézniük a Macintosh felhasználóknak is.
nincs még hozzászólás

legutóbbi hozzászólások
 

Itt is rontjuk a levegőt

marco profiljaWickedSick profiljawazko profiljamarco profiljarDAVE profiljaImperator profiljaNozomi profiljaStarjumper profiljagery1113 profilja