Lovaggá ütötték az Internet atyját

2004. január 06.
1.8551
Advertisement
Figyelem! Ez a hír már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
Hírblock profilja, adatai
Hírblock
Az "Internet atyjának" nevét, Tim Berners-Lee-t múlt kedden tették közzé a Buckingham Palace újévi kitüntetettjeinek listáján.

A Knight Commander a királynő által adományozható második legmagasabb kitüntetés Nagy-Britanniában. Tim Berners-Lee, az internetet szervező tekintélyes tanácsadó testület, a World Wide Web Consortium, ismertebb nevén W3C igazgatója. 48 éves, angol állampolgár, jelenleg az Egyesült Államokban él. A kitüntetést "az internet globális kifejlesztésének elismeréseként" kapta, mint "a világháló feltalálója".

Berners-Lee friss fizikusi diplomájával a CERN-hez ment dolgozni, ahol igencsak zavarta, hogy a kutatók közötti dokumentumcsere nehézkesen ment, mert a sokféle gépen, ilyen-olyan nyelven készült dokumentumok formátumát előbb hozzá kellett igazítani a CERN központi számítógépes rendszeréhez. A helyzetet az is nehezítette, hogy sokan nem közvetlenül a CERN-ben, hanem szanaszét a világban járultak hozzá a kutatásokhoz.

1990-re elkészült a Hypertext Transfer Protocol-lal (HTTP), ami kompatibilissá tette a cserélendő dokumentumokat, a bennük levő hivatkozásokat. A hypertext oldalak az általa kitalált Hypertext Markup Language (HTML) szerint voltak formátumozva, majd felvázolta, hogyan lehet a dokumentumoknak címeket adni. Utóbbit Universal Resource Identifier-nek (URI) nevezte el, amit ma minden internetező ismer URL (Universal Resource Locator) néven. Év végéig írt egy kliensprogramot is a dokumentumok megtalálásához és nézegetéséhez (lásd: browser) és elnevezte WorldWideWeb-nek. Végül az alkotásra feltette a koronát az első webszerver megírásával, ahol fizikailag megtörténhet a dokumentumcsere, ez volt a CERN-ben működő info.cern.ch.

És nemcsak a fenti nagyívű alkotásért nevezik, senki által nem vitatva, az Internet atyjának. A CERN bürokratái nem karolták fel a találmányát. Márpedig neki elhatározott globális víziója volt arról, hogy az internetet mindenkinek tudnia kell használni, és senki azt ki ne sajátíthassa. Élére állt annak a mozgalomnak, hogy minden webes szabvány nyílt legyen, és bárki szabadon részt vehessen a világháló fejlesztésében. Kigondolója és alapítója lett a világból bármilyen jogi személy számára nyitott tagságú W3C-nek, ahol bármelyik tag bármelyik szakmai munkában részt vehet. A W3C olyan nyílt szabványokat dolgoz ki, amelyeket ajánlásoknak hív. Bárki kezdeményezhet projektet ajánlás kidolgozására. Az ajánlásokat a W3C nem teszi kötelezővé, egyszerűen arra bátorít mindenkit, hogy használja azokat.

Sir Berners-Lee, gratulálunk!
2 hozzászólás

Aidon Assassin

13 éve, 4 hónapja és 10 napja

hát gratulálok neki....

válasz erre

Shade

13 éve, 4 hónapja és 11 napja

Mik vannak, be****ás. röhögő smiley

válasz erre
 
legutóbbi hozzászólások
 
marco profilja