Letöltendő börtönbüntetés DVD kalózkodásért

2004. szeptember 08.
1.8271
Advertisement
Figyelem! Ez a hír már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
Hírblock profilja, adatai
Hírblock
Az orosz rendőrség és a RAPO (az oroszországi filmforgalmazók érdekvédelmi szervezete) több sikeres akciót indított az illegális DVD kereskedelem ellen.

Augusztusban Moszkva közelében lefoglaltak 2,5 millió kalóz CD-t, melynek közel fele filmeket tartalmazott. Egy videotéka-tulajdonos pedig precedens értékű büntetést kapott, ez az első eset, hogy letöltendő börtönbüntetésre ítéltek valakit DVD kalózkodásért Oroszországban.

A moszkvai régió Gazdasági Bűnügyi Rendőrsége és a RAPO (az oroszországi filmforgalmazók érdekvédelmi szervezete) átkutatott egy raktárépületet az Odintzovo-i katonai táborban, Moszkva közelében. Az egységeknek több mint két órába telt, míg bejutottak a raktárba, ahol több mint egy millió kalóz CD-t találtak. Az akció során felfedeztek egy másik raktárt is további 1,5 millió CD-vel. A lefoglalt 2,5 millió CD (DVD, MPEG-4, CD-ROM, VCD) fele filmeket tartalmazott, többek közt olyan nagysikerű alkotásokat, mint a Pókember 2, a Holnapután, a Trója és a Shrek 2. A lefoglalt illegális CD-ék másik felén zene és interaktív játékok voltak.

Egy korábban feltárt eset kapcsán precedens értékű ítélet született Oroszországban. Egy videotékatulajdonost, akit DVD írók és kalóz-DVD-k, DVD-R-ek és VHS kazetták birtoklásáért tartóztattak le, és aki 18 hónapja 2 évre felfüggesztett börtönbüntetést kapott, a mostani akció alapján 3 év és 2 hónap letöltendő börtönbüntetésre ítéltek. Két másik vádlottat egy év felfüggesztett börtönbüntetésre ítéltek. A bíróság továbbá elrendelte, hogy az összes lefoglalt, a hamisításhoz használt berendezés (beleértve egy Epson nyomtató, egy Microtek szkenner és számítógép) elkobzását és a kalózanyagok megsemmisítését. A bíróság továbbá 5525 amerikai dollár kártérítést ítélt a RAPO által képviselt filmforgalmazóknak.

Magyarországon az ASVA (Audiovizuális Művek Szerzői Jogait Védő Közhasznú Alapítvány) feladata, hogy védje az audiovizuális termékek (filmek) szerzői jogait és harcoljon a DVD-k, videó CD-k, egyéb hordozók, valamint interaktív játékok hamisítása, illegális internetes letöltése és terjesztése ellen, továbbá szakértőként együttműködik a rendőrséggel az ilyen esetek felderítésében.

Az ASVA kutatórimának elnöke, Mihály György az oroszországi esetek kapcsán elmondta "Magyarországon is erélyesebb fellépésre számíthatnak azok, akik audiovizuális kalózkodást követnek el. A Büntető Törvénykönyvbe ütköző, szerzői vagy szerzői joghoz kapcsolódó jogok megsértése esetén az elkövető a legsúlyosabb esetben akár 8 évig terjedő szabadságvesztéssel, enyhébb esetben pedig akár 2 évig terjedő szabadságvesztéssel vagy komolyabb pénzbüntetéssel büntethető. Hasonló esetben Magyarországon akár ilyen büntetés is kiszabható."
1 hozzászólás

Shade

13 éve, 4 hónapja és 11 napja

Bazd, úgy olvatam "letölthető börtönbüntetés"....nem értettem túlságosan...röhögő smiley

válasz erre
 
legutóbbi hozzászólások
 
marco profiljaBotyi profilja