Letaszították a trónról a Confickert

2011. május 18.
2.0061
Figyelem! Ez a hír már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
marco profilja, adatai
marco
Megtört a 2009 októbere óta tartó folyamatos uralom, és tizennyolc hónap után átadta trónját a Conficker féreg.

Áprilisban már az Autorun vírus okozta a legtöbb kellemetlenséget a felhasználóknak. Az ESET minden hónapban összeállítja a Magyarországon terjedő számítógépes vírusok toplistáját, amelyből megtudható, hogy aktuálisan milyen kártevők veszélyeztetik a hazai felhasználók számítógépeit. Meglepő fordulat, hogy a Conficker féreg búcsút mondhatott korábbi "bérelt" első helyének, és helyet cserélt az eddig "örök" második Autorun vírussal. Utóbbi sikerének fő oka, hogy a legtöbb felhasználó kényelemből nem tiltja le az automatikus futtatást a Windows operációs rendszerek alatt.

Ugyanakkor a trójaiak magas aránya továbbra sem csökkent a vírustoplistán - még mindig heten tartózkodnak a tízes élbolyban. Komoly figyelmeztetés, hogy a trójai programok túlsúlyba kerültek, ami miatt a böngészés, az új programok telepítése, és a hordozható meghajtók kezelése kritikus területévé vált a számítógépes biztonságnak.

A védekezés során a frissített vírusvédelem mellett az is fontos, hogy amikor a Windowshoz új frissítés érhető el, azt minél hamarabb telepítsük. Emellett a külső adathordozók automatikus indulását is érdemes letiltani saját biztonságunk érdekében. A bűnözők előszeretettel terjesztik rosszindulatú szoftvereiket népszerű témákkal - mint például Vilmos herceg és Kate Middleton esküvőjével, vagy akár Osama Bin Laden halálának állítólagos videójával - ezért fokozott éberség javasolt a kéretlen levelek tartalmával kapcsolatban; amennyiben azok linket tartalmaznak, ne kattints arra!

Végül egyetlen újonc kártevő is bekerült a toplistába, ez pedig a JS/Redirector trójai. Ez egy olyan kártékony JavaScript, amely lefutva böngésző ablakokat nyit meg, emellett hátsó ajtót nyit a rendszerben, és további kártékony kódokat próbál meg letölteni. Az ESET szakértői azt javasolják, hogy időről-időre vizsgáljuk át böngészőnk biztonsági beállításait, és telepítsünk olyan beépülőt (plugint), amely megakadályozza az esetlegesen kártékony JavaScript kódok automatikus elindulását.

Letaszították a trónról a Confickert - 2. kép

Vírustoplista - 2011. április

Az ESET több százezer magyarországi felhasználó visszajelzésein alapuló statisztikai rendszere szerint 2011. áprilisában a következő tíz károkozó terjedt a legnagyobb arányban, és volt együttesen felelős az összes fertőzés 21,08 százalékáért.

1. INF/Autorun vírus
Elterjedtsége az áprilisi fertőzések között: 5,08%
Előző havi helyezés: 2.

Működés: Az INF/Autorun gyűjtőneve az autorun.inf automatikus programfuttató fájlt használó károkozóknak. A kártevő fertőzésének egyik jele, hogy a számítógép működése drasztikusan lelassul.

A számítógépre kerülés módja: Fertőzött adathordozókon (akár MP3-lejátszókon) terjed.
Bővebb információ: http://www.eset.hu/tamogatas/viruslabor/virusleirasok/%21autorun

2. Win32/Conficker féreg
Elterjedtsége az áprilisi fertőzések között: 4,68%
Előző havi helyezés: 1.

Működés: A Win32/Conficker egy olyan hálózati féreg, amely a Microsoft Windows MS08-067 biztonsági bulletinben tárgyalt hibát kihasználó exploit kóddal terjed. Az RPC (Remote Procedure Call), vagyis a távoli eljáráshívással kapcsolatos sebezhetőségre építve a távoli támadó megfelelő jogosultság nélkül hajthatja végre az akcióját. A Conficker először betölt egy DLL fájlt az SVCHost eljáráson keresztül, majd távoli szerverekkel lép kapcsolatba, hogy azokról további kártékony kódokat töltsön le. Emellett a féreg módosítja a host fájlt, ezáltal számos antivírus cég honlapja elérhetetlenné válik a megfertőzött számítógépen.

A számítógépre kerülés módja: Változattól függően a felhasználó maga telepíti, vagy egy biztonsági résen keresztül felhasználói beavatkozás nélkül magától települ fel, illetve automatikusan is elindulhat egy külső meghajtó fertőzött Autorun állománya miatt.
Bővebb információ: http://www.eset.hu/tamogatas/viruslabor/virusleirasok/%21conficker

3. JS/Redirector trójai
Elterjedtsége az áprilisi fertőzések között: 2,48%
Előző havi helyezés: -

Működés: A JS/Redirector trójai egy olyan kártékony JavaScript, amely lefutva kéretlen böngésző ablakokat jelenít meg, emellett hátsó ajtót nyit a rendszerben, és további kártékony kódokat próbál meg letölteni különféle távoli weboldalakról.

A számítógépre kerülés módja: A felhasználó maga telepíti.
Bővebb információ: http://www.eset.hu/tamogatas/viruslabor/virusleirasok/!redirector

4. Win32/PSW.OnLineGames trójai
Elterjedtsége az áprilisi fertőzések között: 1,99%
Előző havi helyezés: 3.

Működés: Ez a kártevőcsalád olyan trójai programokból áll, amelyek billentyűleütés-naplózót (keylogger) igyekszenek gépünkre telepíteni. Az ide tartozó károkozóknak rootkit komponensei is vannak, melyek segítségével igyekeznek állományaikat és működésüket a fertőzött számítógépen leplezni, eltüntetni. A kártevőcsalád ténykedése jellemzően az online játékok jelszavainak ellopására, majd a jelszóadatok titokban történő továbbküldésére fókuszál. A bűnözők ezzel a módszerrel jelentős mennyiségű lopott jelszóhoz juthatnak hozzá, amelyeket aztán alvilági csatornákon továbbértékesítenek.

A számítógépre kerülés módja: A felhasználó maga telepíti.
Bővebb információ: http://www.eset.hu/tamogatas/viruslabor/virusleirasok/%21psw-onlinegames

5. Win32/HackMS trójai
Elterjedtsége az áprilisi fertőzések között: 1,86%
Előző havi helyezés: 5.

Működés: A Win32/HackMS alkalmazás eredetileg egy kalóz kulcsgeneráló eszköz, amely azonban kártevőt is tartalmaz. A program telepítésekor rejtett állományokat és olyan bejegyzéseket is létrehoz a rendszerleíró-adatbázisban, amelyek a hálózati beállításokat és a keresési eredményeket titokban módosítják a számítógépen.

A számítógépre kerülés módja: A felhasználó maga telepíti.
Bővebb információ: http://www.eset.hu/tamogatas/viruslabor/virusleirasok/hackkms-a

6. Win32/VB féreg
Elterjedtsége az áprilisi fertőzések között: 1,32%
Előző havi helyezés: 6.

Működés: A VB.EL (vagy más néven VBWorm, SillyFDC) féreg hordozható adattárolókon és hálózati meghajtókon terjed. Fertőzés esetén megkísérel további káros kódokat letölteni az 123a321a.com oldalról. Automatikus lefuttatásához módosítja a Windows Registry HKLMSOFTWAREMicrosoftWindowsCurrentVersionRun bejegyzését is. Árulkodó jel lehet a sal.xls.exe állomány megjelenése a C: és minden további hálózati meghajtó főkönyvtárában.

A számítógépre kerülés módja: Fertőzött adattároló (USB kulcs, külső merevlemez stb.) csatlakoztatásával terjed.
Bővebb információ: http://www.eset.hu/tamogatas/viruslabor/virusleirasok/%21vb

7. Win32/Shutdowner trójai
Elterjedtsége az áprilisi fertőzések között: 1,27%
Előző havi helyezés: 7.

Működés: A Win32/Shutdowner trójai fertőzés esetén módosítja a rendszerleíró-adatbázisban az automatikus lefutás egy kulcsát, hogy a kártevő minden rendszerindításkor lefuthasson. Rootkit komponenssel is rendelkezik, így működése során fájlokat rejt el a fájlkezelő alkalmazások elől, még akkor is, ha ezek az állományok nincsenek ellátva rejtett attribútummal. Legfőbb és legszembetűnőbb hatása, hogy büntetőrutinja lekapcsolja az éppen futó Windows rendszert, és ezzel zavarja a munkát, de akár adatvesztést is okozhat.

A számítógépre kerülés módja: a felhasználó tölti le és futtatja.
Bővebb információ: http://www.eset.hu/tamogatas/viruslabor/virusleirasok/shutdowner-aa

8. Win32/Tifaut trójai
Elterjedtsége az áprilisi fertőzések között: 0,96%
Előző havi helyezés: 8.

Működés: A Wind32/Tifaut fájlokat hoz létre a C:WindowsSystem32 mappában csrcs.exe és autorun.inf néven. A kártékony EXE fájl automatikus lefuttatásához külön bejegyzést is készít a rendszerleíró-adatbázisban. Működése során több különféle weboldalhoz kísérel meg csatlakozni, és azokról további kártékony kódokat tölt le.

A számítógépre kerülés módja: A felhasználó maga telepíti.
Bővebb információ: http://www.eset.hu/tamogatas/viruslabor/virusleirasok/%21tifaut

9. Win32/RegistryBooster trójai
Elterjedtsége az áprilisi fertőzések között: 0,75%
Előző havi helyezés: 9.

Működés: A Win32/RegistryBooster alkalmazás a hamis antivírus programokhoz hasonlóan hamis riasztásokkal igyekszik rábeszélni a felhasználókat a "program" fizetős változatának megvásárlására.

A számítógépre kerülés módja: Fertőzött weboldalról települ, vagy a felhasználó maga telepíti.
Bővebb információ: http://www.eset.hu/tamogatas/viruslabor/virusleirasok/registrybooster

10. HTML/ScrInject trójai
Elterjedtsége az áprilisi fertőzések között: 0,69%
Előző havi helyezés: 10.

Működés: A HTML/ScrInject trójai egy RAR segédprogrammal tömörített állomány, amely telepítése során egy üres (c:windowsblank.html) állományt jelenít meg a fertőzött gép böngészőjében. Hátsó ajtót nyit a megtámadott rendszeren, és ezen keresztül a háttérben további kártékony JavaScript állományokat kísérel meg letölteni.

A számítógépre kerülés módja: A felhasználó maga telepíti.
Bővebb információ: http://www.eset.hu/tamogatas/viruslabor/virusleirasok/scrinject-b-gen
5 hozzászólás

DNS

10 éve, 6 napja

Asszem nekem is valami JavaScriptes nyavalyám lehet: kerül-fordul hirdetések jelennek meg a böngészőkben a betöltött oldalak helyett, és például a beállításoknál megadott kezdőlapot is megváltoztathatatlanul átírják mindenféle török (?) z@rs' target='_blank' rel='nofollow'>sz@rsággá

válasz erre

marco

10 éve, 6 napja

Shade írta:
Nekem olyan van, hogy az egész gép egy idő után elkezd belassulni, játékoknál eszméletlenül szaggat, videók is, meg érezni mindenhol ahogy lassul az egész. Aztán leállítom az explorer.exe-t és megint elindítom akkor helyrejön...Végig futtattam a vírus írtót leg érzékenyebben, meg a spyware-t és nem talált semmit.
A Windows csodái. Reinstall!

válasz erre

Shade

10 éve, 6 napja

Nekem olyan van, hogy az egész gép egy idő után elkezd belassulni, játékoknál eszméletlenül szaggat, videók is, meg érezni mindenhol ahogy lassul az egész. Aztán leállítom az explorer.exe-t és megint elindítom akkor helyrejön...Végig futtattam a vírus írtót leg érzékenyebben, meg a spyware-t és nem talált semmit.

válasz erre

marco

10 éve, 6 napja

Vendég írta:
A html vírusok linuxon is terjednek?
Tapasztalatom szerint nem. Mivel a html vírusok elsősorban vagy ActiveX-et használnak, vagy VBScriptet, ezért esélyük sincs Linuxon.

válasz erre

Vendég

10 éve, 6 napja

A html vírusok linuxon is terjednek?

válasz erre
legutóbbi hozzászólások
 

Itt is rontjuk a levegőt

marco profiljaGargameth profiljaBvektor profilja