Küszöbön a GPU háború

2008. május 05.
1.6781
Figyelem! Ez a hír már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
Gömi profilja, adatai
Gömi
A jelenleg testhosszal vezető Nvidia már kiteregette a lapjait, azonban az ATI is tartogat egy-két meglepetést a tarsolyában.

Ez utóbbi miatt komoly rivalizálás várható a grafikus kártyák piacán, és hosszú-hosszú idő után megtörhet az Nvidia dominanciája. Erről leginkább az ATI 7xx szériája gondoskodhat, amely - reményeik szerint - borsot törhet a konkurencia orra alá. A felső kategóriába szánt videókártyáknak ugyanis minden esélyük megvan, hogy túlszárnyalják a rivális üdvöskéit.

Jó ideje megszokhattuk már, hogy az ATI az üldöző szerepében tetszeleg. Leginkább gyártástechnológiai hátrányban van az Nvidia-hoz képest, de az eladásokat tekintve is van mit bepótolnia a konkurenciához viszonyítva. Rossz nyelvek szerint az ATI-nak oroszlánrésze van a tulajdonos AMD csúfos eredményeiben, eddig ugyanis nem látszik megtérülni a befektett óriási összeg.

Az Nvidia a 9800-as széria személyében már bemutatatta az új trónkövetelőt. Az eredmények önmagukért beszélnek, a 9800 GX2-es például bámulatos teljesítményre képes. A 600 dolláros kártya kétmagos kivitelt képvisel, valamint GDDR3-as, 512-es memóriák virítanak rajta. Szám szerint ez utóbbiból is kettő van, 1000MHz-en futnak. A processzor órajele 600MHz.

Az ATI a 3800-as szériával már megvillantott valamit, a kártyák egyöntetű sikert értek el, most viszont épp ideje lehet, hogy a felsőbb kategóriában is labdába rúgjanak, és komoly kihívást állítsanak az Nvidia elé.

A szépreményű R770/R700-as videókártyák különlegessége, hogy két GPU foglal rajtuk helyet, de azok közös memóriát használnak. Ez eddig egyetlen kártyán sem valósult meg, e varázslatról a GDDR5 adatátviteli szabvány gondoskodik. Ennek a megoldásnak hála leszoríthatóak a gyártás költésgei, de a teljesítményre is jótékony hatással van ezen innováció. Ez csattanós válasz lehet az Nvidia-féle SLI szabványra, és könnyen lehet, hogy kiélezett verseny szemtanúi lehetünk ez év második felétől.
1 hozzászólás

richie8

7 éve, 7 hónapja és 18 napja

Valahogy mindigis jobban húzódtam az nvidia pártjára, talán mert egyszerűbb működésű, jobb a terméktámogatás, egyszerűbb drivert találni hozzá. De mivel nem ismerem az ATI-t olyan jól, ezért pártatlan maradok a vitában

válasz erre
legutóbbi hozzászólások
 

Itt is rontjuk a levegőt

marco profilja