Kreatív kapitalizmust szorgalmaz Bill Gates

2008. január 25.
2.7141
Advertisement
Figyelem! Ez a hír már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
Hírblock profilja, adatai
Hírblock
Az idén nyáron leköszönő Microsoft-elnök a davosi Világgazdasági Fórumon arra szólította fel a világ cégeit, hogy szélesebb látókörrel gondolkodjanak termékeik társadalmi hasznáról.

Csütörtöki beszédében Gates szorgalmazta, hogy az üzleti vállalkozások saját ?kreatív kapitalizmus? projekteket indítsanak, amelyekkel a közvetlen anyagi nyereség mellett a társadalom egésze, és különösen a valamilyen okból annak peremén élők számára hasznos termékek fejlesztését segíthetnék elő.

A Microsoft-elnök kihangsúlyozta, hogy az év második felétől, miután idejét és energiáját a Bill & Melinda Gates Foundation jótékonysági alapítványának fogja szentelni, számos vállalattal ? telefontársaságokkal, bankokkal és gyógyszergyárakkal ? folytat majd egyeztetéseket a témában, tanácsokat adva arról, hogy mindez hogyan lehetne megvalósítható a gyakorlatban.

Azt természetesen senki nem vonja kétségbe, hogy Bill Gates alapítványán keresztül kiemelkedő jelentőségű jótékonysági munkát végez a harmadik világban. Fontos fejlemény, hogy az utóbbi időben maga a Microsoft is igen tevékenyen részt vesz olyan, főleg oktatási projektekben, amelyek a fejlődő országok felzárkózását szolgálják. A kritikusok szerint ugyanakkor Gates egy olyan vállalat élén szerzett dollármilliárdokat, amely kihasználja piaci előnyét versenytársaival szemben, a harmadik világban való élénkülő tevékenységet pedig a Linux-konkurencia ellensúlyozására való törekvésként értékelik.

Akárhogy is, az tény, hogy a szegény országokban erőforrások és valódi civil társadalom híján nemzetközi összefogással kell segíteni az ott élőket, az pedig jogosan elvárható, hogy az ENSZ és a segélyszervezetek mellett a multik is kivegyék ebből a részüket.
1 hozzászólás

richie8

11 éve, 6 hónapja és 27 napja

"Gates egy olyan vállalat élén szerzett dollármilliárdokat, amely kihasználja piaci előnyét versenytársaival szemben"

De még hogy kihasználja!

válasz erre
 

kapcsolódó hírek, cikkek

Nincsenek kapcsolódó cikkek.

 
legutóbbi hozzászólások
 
marco profilja