Közös EU-fellépés várható a Microsoft ellen: Media Player nélküli Windows

2004. március 16.
1.6131
Advertisement
Figyelem! Ez a hír már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
Hírblock profilja, adatai
Hírblock
Az Európai Unió 15 tagállamának képviselői egyetértettek a cég elleni előzetes szankciókkal, melyek szerint a Microsoftot köteleznék eddig visszatartott, a szerverek terén a piaci esélyegyenlőséghez nélkülözhetetlen információk kiszolgáltatására vetélytársai számára.

Ezt Amelia Torres, az Európai Bizottság versenykérdésekkel foglalkozó szóvivője nyilatkozta a találkozó után. Bizonyos információk szerint a tárgyalásokhoz közel álló forrás alapján valószínű, hogy a bizottság egy második, alternatív Windows változat megjelentetését is kérni fogja a szoftvercégtől, melyben nem szerepelne a vállalat médialejátszója.

A terület szakértője, a brüsszeli Howrey Simon irodának dolgozó David Wood, versenyjogi ügyvéd szerint ezek a pontok már olyannyira előrehaladott egyeztetésen mentek keresztül, és annyira élvezik a tagállamok egységes támogatását, hogy újabb, könnyített feltételek megjelenése már nem valószínűsíthető.

A 15 tagállamot képviselő tanácsadó bizottság legközelebbi ülése március 22-én lesz, a végleges döntést két nappal később, 24-én hozzák meg. A Microsoft már bejelentette, hogy fellebbez minden olyan döntés ellen, mely nem megfelelő a vállalat számára. Az Európai Bizottság döntése a kérdésben kiemelt fontosságú, mivel az amerikai jogrenddel szemben, ahol az első döntést egy bíró hozza meg, az unióban a bizottság határozata számít jogi lépésnek, ez ellen lehet fellebbezni az elsőfokú EU bíróságnál, mely felfüggesztheti a bizottság döntését. A Windows Media Player eltávolításának hátterében vélhetően az áll, hogy a rivális médiaszoftver-gyártók panasza szerint háttérbe szorítja őket a Microsoft terméke. A szoftveróriás ezt a riválisok szoftvereinek külön CD-n történő mellékelésével oldotta volna meg, ám ez nem kielégítő megoldás, mivel a Windows telepítésével automatikusan ott az új gépeken a Windows Media Player, másrészt a szoftver 9-es változata nem törölhető az operációs rendszerből. Így a külön CD-n adott programok egy előre telepített, nem törölhető szoftverrel versengenének. A Microsoft szerint a Media Player eltávolítása sértené az operációs rendszert, ám a vetélytárs RealNetworks a Cnet szerint egy EU-meghallgatáson demonstrálta a szoftver eltávolíthatóságát.

A szerverekkel kapcsolatos információelhallgatás vádja szerint a Microsoft a belépőszintű szerverek terén nehezíti riválisai dolgát, mivel így a nyomtatási és fájlkezelési funkciókkal könnyebben birkóznak meg a Microsoft-alapú szerverek.

Kapcsolódó linkek:
microsoft Corporation
1 hozzászólás

italianman

11 éve, 6 hónapja és 25 napja

Ez ma már el sem képzelhető .

válasz erre
 

kapcsolódó hírek, cikkek

Nincsenek kapcsolódó cikkek.

 
legutóbbi hozzászólások
 
Botyi profiljamarco profiljaKisember001 profilja