Kínai oldalakat perelnek az amerikai stúdiók

2007. november 26.
1.7641
Figyelem! Ez a hír már több, mint egy éves! A benne lévő információk elavultak lehetnek!
Hírblock profilja, adatai
Hírblock
Precedens értékű lépés, hogy öt nagy amerikai filmstúdió egy kínai portál és egy internetkávézó ellen indított eljárást többek között a Karib tenger kalózai kalózváltozatainak terjesztéséért.
 

A Twentieth Century Fox, a Walt Disney, a Paramount Pictures, a Columbia Pictures, és a Universal Studios a pekingi székhelyű Jeboo.com filmportált és egy sanghaji internetkávézót perelt be. A tét nem kicsi, a stúdiók szerint 3,2 millió yuan értékű kár érte őket, ami 432 ezer dollárt tesz ki. A majd félmilliós kiesést meg is szeretnék kapni, így a tevékenység felfüggesztése mellett a teljes összegre is perelik az érintetteket. A Jeboo nyíltan úgy hirdette meg szolgáltatását, mint személyes online mozi, és gyakorlatilag online videotékaként működik.

Az oldal egyben Kína legnagyobb ilyen portálja, kínálatában több mint 30 ezer film és televíziós műsor érhető el. Nem mindegy tehát, hogy mi lesz az ügy kimenetele, hiszen hatással lehet a hatalmas ország szerzői jogokhoz való hozzáállására, és precedenst teremthet nem csak Kínában, de az egész távol-keleti régióban. A helyzetet tovább rontja, hogy a másolt DVD-k szinte teljesen nyíltan beszerezhetők, áruk általában 1 dollár, és ezzel nehéz lesz felvenni a versenyt a filmstúdióknak. Az ország többszázezer piacán jelen lenni szinte lehetetlen, így az online világban próbálják meg először visszaszorítani a kalózkodást.

Az ügy rámutat arra, hogy mennyire nemzetközivé vált a szerzői jogok kérdése. Kérdés azonban, hogy csak bírósági eljárások sora elegendő-e. A szoftverek terén például, ahol hasonló szinten folyik az illegális kereskedelem, a legnagyobb piaci szereplők olcsóbb helyi változatokkal, vagy előtelepített termékekkel próbálkoznak.
nincs még hozzászólás

legutóbbi hozzászólások
 

Itt is rontjuk a levegőt

WickedSick profiljamarco profilja